Дали инсектите се храна на иднината, ЕУ издаде дозволи

Покрај тоа што се непроценливи опрашувачи на култури и растенија, ефикасни разградувачи на отпад и клучни регулатори на екосистемот, инсектите можат да бидат дел од здрава, одржлива и достапна исхрана за луѓето и животните.

Како што расте светската популација, ќе биде предизвик да се задоволат сите диететски потреби со традиционални извори на протеини. Се очекува глобалното население да се зголеми за 2 милијарди луѓе во следните 30 години, така што производството на месо најверојатно ќе треба да се удвои за да се задоволи побарувачката.

Сепак, мораме да размислиме за значајното влијание што ова би го имало врз животната средина бидејќи знаеме дека одгледувањето добиток бара многу земја - околу 70% од вкупната површина што се користи за земјоделство - а во исто време добитокот испушта до 18% од сите емисии на стакленички гасови кои ја уништуваат нашата планета и доведуваат до глобално затоплување.

Од друга страна, доколку Европската Унија сака да ги исполни поставените цели за одржлив развој и да ги запре негативните климатски промени, мора да се бараат други извори на протеини. Денес веќе е познато дека јадливите инсекти можат да се одгледуваат користејќи 50% до 90% помалку земја во споредба со сточарството и дека тие произведуваат околу 100 пати помалку емисии на стакленички гасови. Понатаму, инсектот може да се храни со органски отпад - храна што вообичаено ја фрламе.

Иако точната нутритивна содржина на инсектите зависи од нивниот вид, исхраната и фазата на животниот циклус, инсектите можат да обезбедат висококвалитетни протеини и хранливи материи за луѓето и животните кои се еквивалентни на оние што ги обезбедува традиционалното месо и риба. Тие се исто така богати со влакна и микронутриенти како бакар, железо и магнезиум. Сепак, ризикот од алергија на јадење инсекти варира во голема мера, во зависност од видот што се консумира. Бидејќи тие допрва треба да станат нов извор на исхрана во Европа, потребно е истражување за да се утврди чувствителноста на популацијата на одредени видови.

Производството и потрошувачката на инсекти се сметаат за исклучително важни и неопходни. Во просек, инсектите можат да претворат 2 кг храна што ја јадат во 1 кг храна за нас, додека на добитокот им треба приближно 8 кг храна за ова. Кога ќе се потсетиме колку помалку стакленички гасови произведуваат инсектите, преовладувањето повторно оди на нивна страна.

Во нашево поднебје е честа заблуда дека инсектите се конзумираат во време на глад, но во најголем број случаи се консумираат за нивниот вкус. Некои видови инсекти, како што се гасениците од мопан во јужна Африка, често се продаваат во рестораните од висока класа како скап деликатес.

Нам, како и на животните, ни требаат нови извори на протеини. Затоа, не е изненадувачки што во јуни 2021 година Европската комисија го одобри вклучувањето на сувите ларви на мешунките на списокот на храна што е безбедна за конзумација, со што оваа бубачка стана првиот јадлив инсект одобрен за човечка исхрана во Европската унија. Набргу потоа на списокот е додаден и скакулецот (Locusta migratoria), а на 10 февруари годинава Комисијата одобри пуштање во промет и на трет инсект - куќниот штурец (Acheta domesticus).

Овие инсекти се наменети да се пласираат на пазарот како закуски, состојки на прехранбени производи во дехидрирана или замрзната форма или како прав. До Европската комисија се поднесени барања за одобрување на уште девет видови инсекти.

„Гответе со Дракче“ -​ Печен лосос

Во вторник (22.04.2024) во емисијата гостин ни беше Елена Велевска.

Состојки за денешниот рецепт:

2 парчиња лосос

2 лимона

брашно, бибер, сол

маслиново масло

за прилог:

рукола, шери домати, балсамико

Погледнете како се подготвува овој рецепт:

Артета по 5:0 над Челси: На моменти не бевме доволно дисциплинирани

Менаџерот на Арсенал, Микел Артета ја прокоментира победата на „топџиите“ со 5:0 против тимот на Челси во средбата од 29. коло на англиската Премиер лига.

Ова беше најголемиот успех во историјата на нивното ривалство, откако успеаја да го подобрат својот рекорд од 1930 година кога го победија истиот противник со 5:1.

-Многу сум среќен поради победата, бројот на шанси и постигнатите голови. Тоа што не примивме гол ја покажа и нашата постојаност оваа сезона. Во првото полувреме на моменти не бевме доволно дисциплинирани. Анализиравме на паузата и потоа имаше подобрувања и второто полувреме беше неверојатно, изјави Артета, цитиран од Би-Би-Си.

Благодарение на успехот, Арсенал излезе на првото место, три бода повеќе од второпласираниот Ливерпул и четири од третопласираниот Манчестер Сити. /МИА

Во Делчево изборниот процес почна навреме, гласањето се одвива во најдобар ред

Во Делчево навреме се отворени вкупно 36 избирачки места на кои денеска 14.490 граѓани регистирани во Избирачкиот список имаат право на глас за еден од седуммината кандидати за Претседател на државата. 

Според информациите од терен избирачките места биле отворени на време, а гласањето се одвива во најдобар ред.

- Се наоѓаме на избирачко место 582/1, ладе гласањето започна навреме, се се одвива во најдобар ред. Првите бројки околу излезноста ќе ги соопштиме по 9:00 часот, истакна Благица Петровска, член на избирачкото место.

-Се наоѓаме на избирачко место 580, навреме започна гласањето и процесот си тече нормално, изјави Емилија Трајановска, член на избирачкиот одбор.

Своето право на глас вчера во Делчево го остварија 147 болно и изнемоштено лице кои гласаа во домашни услови.

притисни ентер