Уметничкиот перформанс  претстави ревија на женски носии од Полошкиот регион од крајог на 19-от и почетокотна 20 –от век, а преку песни и обичаи ја прикажа статусната улога на жената од овој крај. Автор на ова несекојдневно доживување е студентот Бојан Петковски.

Денес (сабота) и утре, в недела, се двата натпреварувачки дена. На Рудина кај Долнени, која  за прв пат доби амфитеатар.ќе настапат околу 350 изведувачи на народни инструменти и песни.

Фестивалот на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ се одржува под покровителство на Министерството за култура,  со поддршка на општините Прилеп Долнени

Датум на објава: сабота, 08 јули 2017 во 12:01
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 12:13

коментари

остави коментар