Ова откритие е дополнителен доказ за негативното влијание на диетата богата со масти и шеќер (HFHS) врз когнитивните способности, соопшти Универзитетот во Сиднеј.
Истражувањето, објавено во International Journal of Obesity, е првото кое ја тестира врската помеѓу диетата HFHS и просторната навигација, велат тие. Просторната навигација е способност да се научи и запомни патеката од една локација до друга, процес кој може да го одреди здравјето на хипокампусот.
Многу е веројатно, додаваат тие, дека овие ефекти се локализирани на хипокампусот, структура на мозокот важна за просторна навигација и формирање на меморијата, наместо да влијаат на целиот мозок.
- Добрата вест е што мислиме дека ова е ситуација која лесно може да се промени. Промените во исхраната можат да го подобрат здравјето на хипокампусот, а со тоа и нашата способност да се движиме во околината, особено кога истражуваме нов град или учиме нов пат до дома, рече д-р Тран.
Истражувачкиот тим регрутирал 55 студенти на возраст од 18 до 38 години. Секој од нив пополнил прашалник за внесот на масна и слатка храна. Била тестирана и нивната меморија, а бил забележан и индексот на телесна маса.
За време на тестирањето, учесниците морале да се движат низ лавиринт за виртуелна реалност и шест пати да најдат ковчег со богатство. Лавиринтот имал знаменитости што учесникот можел да ги искористи за да ја запомни патеката. Почетните и крајните точки останале исти во секое испитување.
Доколку учесниците го пронашле богатството за помалку од четири минути, тие оделе на следниот тест. Доколку не успеале да го пронајдат богатството, биле преместени на крајната локација и им биле дадени 10 секунди да се навикнат на локацијата пред да се обидат повторно. При седмиот обид, богатството ќе биде отстрането, но учесниците морале да ја најдат локацијата. Оние со помалку масти и шеќер во исхраната можеле да ја пронајдат локацијата со многу поголема точност од другите.
- Одамна ни е познато дека шеќерот и заситените масти го зголемуваат ризикот од дебелеење, метаболички и кардиоваскуларни болести, како и некои видови на рак. Откривме дека овие нездрави навики се поврзани со когнитивниот пад во средната возраст. Ова истражување ни дава докази дека исхраната е важна за функцијата на мозокот во раната зрелост“, вели д-р Доминик Тран од Универзитетот во Сиднеј.