„ХЕРЕ“ ја мапира Македонија во 3-Д - Канал 5

„ХЕРЕ“ ја мапира Македонија во 3-Д

Наредните недели возилото ќе патува по сите поголеми патишта низ целата земја и по улиците на некои градови. Целиот процес нема да го прекинува редовниот сообраќај.

„ХЕРЕ“ ја мапира Македонија во 3-Д

Холандската компанија „ХЕРЕ технолоџис“ (HERE Technologies), како глобален лидер во дигиталното мапирање и услугите за локација, а како дел од напорите да се понудат најнапредните карти на светот, оваа пролет ќе мапира високо чувствителни тридимензионални мапи на Република Македонија.

„'ХЕРЕ', со цел да ги опфати многу чувствителните податоци на патиштата, вклучувајќи ленти и знаци на патот, во месец мај и јуни 2025 година ќе вози по македонските патишта и улици, со возило опремено со најнова технологија. Јасно обележеното 'ХЕРЕ'-возило, покрај 3-Д и снимките на улично ниво, ќе опфати и други интересни точки, како што се продавници, бензински пумпи и ресторани. Овие информации ќе се користат за создавање информативно богати и подрбни мапи, направени за поддршка на целосно и делумно самуправувачки возила и други напредни услуги коишто ја подобруваат безбедноста на патиштата, го намалуваат сообраќајниот метеж и им овозможуваат на луѓето полесно возење во урбаните области“, соопшти компанијата.

Наредните недели возилото ќе патува по сите поголеми патишта низ целата земја и по улиците на некои градови. Целиот процес нема да го прекинува редовниот сообраќај.

„ХЕРЕ“ е посветена на почитување и заштита на приватноста на луѓето. Регистрираните снимки се чуваат во возилото и потоа во шифриран облик се пренесуваат и се чуваат во безбеден објект. По нивното пренесување, за откривање и замаглување на лица и регистарски таблички се преработуваат со софтвер и напредни алгоритми, водечки во технолошката индустрија. Снимките се објавуваат само по замаглување на лица и регистарски таблички.

Во ретките случаи, кога снимката не е правилно замаглена на „ХЕРЕ“, секој може да ја пријави оваа појава. Посетете ја официјалната картичка во долниот лев агол на мапата и кликнете на алатката „Пријави официјално“. На интернет-страната ќе може да дознаете повеќе за проектот, за тоа како платформата ја заштитува приватноста на корисниците и сниманите лица и други корисни информации. /МИА

Поворката со ковчегот на папата Франциск ќе помине 6 километри до местото на погребот

Погребната поворка со ковчегот во кој се наоѓа телото на папата Франциск ќе патува шест километри во сабота до местото на погреб во базиликата Санта Марија Маџоре во Рим, а поворката ќе биде „внимателно надгледувана“.

Поворката со ковчегот на папата Франциск ќе помине 6 километри до местото на погребот

Погребната поворка со ковчегот во кој се наоѓа телото на папата Франциск ќе патува шест километри во сабота до местото на погреб во базиликата Санта Марија Маџоре во Рим, а поворката ќе биде „внимателно надгледувана“, изјавија денеска извори за агенцијата АНСА.

Изворите велат дека се проучуваат повеќе правци за погребната поворка.

Тие истакнаа дека најкраткиот пат до базиликата Санта Марија Маџоре вклучува поминување низ Корзо Виторио Емануеле, Пјаца Венеција и Виа Назионале.

Луѓето денеска, утре и во петок му оддаваат почит на папата Франциско во базиликата Свети Петар во Рим.

Ковчегот во кој се наоѓа телото на папата Франциск денеска беше пренесен во базиликата Свети Петар, каде верниците ќе можат да му оддадат последна почит пред погребот, кој ќе се одржи во сабота.

Десетици илјади луѓе од Италија и од целиот свет се очекува да дојдат во Ватикан за да се простат од папата.

Свечената поворка која го носи ковчегот на покојниот папа утрово тргна од резиденцијата Каза Санта Марта, во чија капела се одржа кратка верска церемонија.

После тоа, ковчегот беше пренесен во базиликата во придружба на швајцарската гарда.

Папата Франциск, роден како Хорхе Марио Бергољо во Буенос Аирес, Аргентина, беше првиот папа од Латинска Америка.

Тој почина на 21 април на 89-годишна возраст, а директорот на Одделот за здравје и хигиена на Ватикан, Андреа Аркангели, објави дека папата починал од мозочен удар и срцева слабост.

Папата ќе биде погребан во сабота на 26 април.

Во вселената е испратена мисија за одгледување храна во лаборатории за идните екипажи (ВИДЕО)

Стек, пире од компири и десерти за астронаутите наскоро би можеле да се одгледуваат од поединечни клетки во вселената доколку експериментот во орбитата биде успешен.

Во вселената е испратена мисија за одгледување храна во лаборатории за идните екипажи (ВИДЕО)

Проектот на Европската вселенска агенција (ESA) треба да ја процени можноста за производство на таканаречена лабораториски одгледувана храна во услови на мала гравитација и поголемо зрачење во орбитата и на другите светови, објави Би-Би-Си..

ЕСА финансира истражување за нови начини за намалување на трошоците за храна за астронаутите, кои можат да бидат и до 20.000 фунти дневно. Овој експеримент е првиот чекор во развојот на мал капацитет за производство на храна на Меѓународната вселенска станица (ISS) во период од две години.

Храната одгледана во лабораторија ќе биде од суштинско значење ако се постигне целта на НАСА да го направи човештвото мултипланетарен вид, вели д-р Акил Шамсул, извршен директор и основач на англиската компанија Frontier Space, која работи со истражувачите од Империал колеџ во Лондон.

„Нашиот сон е да имаме фабрики во орбитата и на Месечината. Треба да изградиме производствен капацитет надвор од домашниот свет за да обезбедиме инфраструктура што ќе им овозможи на луѓето да живеат и работат во вселената“, вели тој.

Храната одгледана во лабораторија вклучува одгледување состојки како што се протеини, масти и јаглехидрати во епрувети и контејнери, а потоа нивна обработка за да изгледаат и имаат вкус како нормална храна.

Пилешкото одгледувано во лабораторија веќе се продава во САД и Сингапур, а лабораториски бифтекот чека одобрение во Обединетото Кралство и Израел.

На Земјата, еколошките придобивки од оваа технологија во споредба со традиционалните земјоделски методи за производство на храна би биле помала употреба на земјиштето и намалени емисии на стакленички гасови.

Сепак, примарна цел во вселената е намалување на трошоците. Обезбедувањето храна за астронаутите на ISS чини до 20.000 фунти по астронаут дневно, проценуваат истражувачите.

НАСА, други вселенски агенции и компании од приватниот сектор планираат долгорочно присуство на Месечината, орбитирајќи околу вселенските станици и можеби еден ден на Марс. Ова ќе значи испраќање храна до десетици, а подоцна и стотици астронаути кои живеат и работат во вселената - што би било премногу скапо да се испрати преку ракета, така што одгледувањето храна во вселената би имало многу повеќе смисла.

„Можеме да преминеме од едноставни пире збогатени со протеини до посложени храна што би можеле да ја направиме во вселената. На подолг рок, би можеле да ставиме состојки од лабораторија во 3Д печатач и да испечатиме што сакате на вселенската станица, како стек“, вели др Шамсул. „Ова потсетува на машините од „Ѕвездени патеки“, кои можат да произведуваат храна и пијалоци од чиста енергија. Сепак, ова повеќе не е научна фантастика“.

На Империјалниот колеџ во Лондон, постои систем - таканаречен биореактор - со црвеникава смеса што поминува низ процес на прецизна ферментација, постигната преку генетски инженеринг. Квасецот е генетски конструиран за да произведува дополнителни витамини, но сите елементи на храна може да се произведуваат на овој начин, според Центарот за одржливи протеини Безос. Протеините, мастите, јаглехидратите и влакната потоа може да се комбинираат за да се направат различни јадења.

Многу помала, поедноставна верзија на тој биореактор беше испратена во вселената со ракетата Falcon 9 на SpaceX како дел од мисијата на ЕСА. Постојат многу докази дека храната може успешно да се произведува од клетките на Земјата. Сепак, дали овој процес може да се репродуцира во бестежинската состојба и поголемото зрачење на вселената?

YouTube video

Мали количини од смесата од квасец беа испратени во орбитата околу Земјата во мал сателит во форма на коцка (cubsat) на првото комерцијално повратно вселенско летало во Европа, Феникс. Ако сѐ оди според планот, ќе орбитира околу Земјата околу три часа пред да падне на Земјата во близина на брегот на Португалија.

Експериментот ќе биде вратен во Лондон на лабораториско тестирање. Добиените податоци ќе бидат искористени за изградба на поголем, подобар биореактор кој ќе биде испратен во вселената следната година.

Меѓутоа, проблемот е што црвеникавата маса, исушена во прав, изгледа крајно невкусно - дури и помалку вкусно од сувата храна што астронаутите во моментов треба да ја издржат.

Во овој момент стапува кулинарски експерт Јакуб Раџиковски, кој ја трансформира хемијата во кујна. Сè уште не е дозволено да се користат состојки кои се одгледуваат во лабораторија за да се направи храна за луѓе, во очекување на одобрение од регулаторно тело. Наместо состојки произведени во лабораторија, сега користи скроб и протеини од природни габи за да развие рецепти.

"Сакаме да направиме храна која им е позната на астронаутите кои се од различни делови на светот за да им биде удобно. Можеме да направиме секое јадење, од француско до кинеско до индиско. Во вселената ќе биде можно да се повтори секаков вид на кујна", вели готвачот.

Јакуб пробува нов рецепт за зачинети кнедли и сос, а главен дегустатор е Хелен Шерман, првиот астронаут во Обединетото Кралство, исто така доктор по хемија. "Одлично, многу вкусно. Посакувам да имав вакво нешто кога бев во вселената", рекла таа.

Нејзиниот позначаен коментар се однесува на науката. Храната одгледана во лабораторија би можела да биде подобра за астронаутите, како и да ги намали трошоците до нивоата потребни за долгорочен живот надвор од Земјата.

Истражувањето на МСС покажува дека биохемијата на телата на астронаутите се менува за време на долготрајните вселенски мисии: хормоналната рамнотежа и нивото на железо се менуваат, а калциумот се губи од коските. Астронаутите користат додатоци за да се компензира, но лабораториски одгледуваната храна во принцип може да се модифицира со веќе присутни дополнителни состојки.

Астронаутите често губат тежина затоа што не јадат доволно бидејќи им недостасува разновидност и апетит. Затоа, тие би можеле да бидат поприемливи за нешто направено од нула, со чувство дека навистина јадат квалитетна храна.

САД им дадоа ултиматум на Украина и Русија да се постигне договор во 100 дена на Трамп

САД сакаат да обезбедат мировен договор меѓу Русија и Украина во првите 100 дена од претседателствувањето на Доналд Трамп, изјави неименуван европски функционер за Си-Ен-Ен.

САД им дадоа ултиматум на Украина и Русија да се постигне договор во 100 дена на Трамп

Оваа информација доаѓа додека американскиот државен секретар Марко Рубио го прескокнува клучниот состанок во Лондон посветен на ставање крај на војната.

„Во моментов има многу на маса, но едно е јасно – постои притисок од САД да се постигне договор во рок од првите 100 дена на Трамп“, рече претставникот.

Американскиот предлог за ставање крај на војната предвидува признавање на руската контрола врз Крим – нешто што украинскиот претседател Володимир Зеленски јасно го отфрли.

„Тешко е да се замисли каков било договор каде што Крим не останува таму каде што е сега. Но, тоа очигледно е голем проблем за Зеленски“, додаде истиот функционер за Си-Ен-Ен.

Трамп денеска изјави дека Зеленски ја „продолжува војната“ со своите „запаливи изјави“ за Крим.

Во вторник се паѓа 100-тиот ден од вториот мандат на Трамп.

притисни ентер