Зошто „исчезна“ плочата од манастирот „Прохор Пчински“, посветена на заседанието на АСНОМ ?

Плочата поставена во манастирот „Прохор Пчински“ издржа една недела.. Од кабинетот на Пендаровски велат дека била од привремен карактер..

Отстранета е плочата во чест на АСНОМ којашто беше поставена во параклисот на манастирот Св. Прохор Пчињски. Десетина дена откако во манастирскиот комплекс по подолга пауза македонска делегација присуствуваше на одбележувањето на 2 август Илинден и Денот на Републиката, на дел од порталите се појави фотографија на која се гледа дека спомен плочата ја нема останато е расфрланото цвеќе кое го положи делегација предводена од претседателот Стево Пендаровски. Од неговиот кабинет потврдуваат дека плочата е отстранета, појаснувајќи дека била поставена само за да се реализира посетата на македонската делегација.

„Плочата којашто беше поставена во манастирот „Св. Прохор Пчински“ беше од времен карактер со цел да се реализира посетата на претседателот Пендаровски и државната делегација, за прв пат по повеќе години. Тогаш беше договорено во најбрз можен рок да се формираат работни групи составени од претставници од двете министерства за надворешни работи, министерствата за култура, како и од други државни институции коишто ќе ги утврдат начинот и формата за прослава на 2 Август, Илинден во „Св. Прохор Пчински“ за наредната година.

Спомен плочата која беше напишана на македонски и српски јазик, беше поставена откако автентичната била изгубена по нејзиното отстранување во деведесеттите години од минатиот век. Но тогаш немаше информација дека се работи за плоча од времен карактер. Дали и кога ќе биде поставена нова спомен плоча засега не се знае.

Николовски: Во 2023-та ќе влеземе без никакви долгови кон сточарите

До 31 декември ќе биде се исплатено, во 2023-та ќе влеземе без никакви долгови кон сточарите.

Сите основни субвенции во сточарството се исплатени, оние што се по грло, а за предадено млеко се исплаќаат согласно утврдената динамика и доцнат само две фази, но тоа не се две години, туку неколкумесечен период. Уште тие остануваат за исплата. До 31 декември се ќе биде исплатено за во новата 2023 година, прв пат по 15 години, да влеземе без денар долг кон сточарите, рече денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски.

Како што информира Николовски, со интервентната мерка што утре ќе помина на Влада, за сточарите ќе се обезбедат уште два милиона евра поддршка, а паралелно се носи и новиот закон за пасишта.

Николовски уште еднаш потсети дека во 2017 година, кога станал министер, девет фази од поддршката за млекото не биле исплатени.

-Сега, со ребалансот на Буџетот, обезбедивме вкупно 2,7 милијарди денари за директни плаќања, за сите фази во земјоделството за кои државата должи, а целта е сите заостанати субвенции, особено кај сточарите, да бидат комплетно исплатени до 31 декември 2022. До 31 декември ќе ги исплатиме сите средства, и кон сточарите и кон сите останати производители и во 2023-година ќе влеземе без никакви долгови кои успеавме да ги изменаџираме, а ги наследивме од претходната власт. Точно е дека од основањето на Платежната агенција до денес најмногу се доцни со исплата на субвенции за сточарите. Ние сме постојано на нивна страна и на страната на производителите на млеко, но не сме институција која може да кажува колку ќе биде цената на млекото, ниту како држава сме единствените што сме погодени од кризата. Слушам паушални информации дека е намалено производството, а само четири проценти е намалено годинава во однос на лани, подвлече министерот, одговорајќи на новинарски прашања по по примопредаваето на униформите и опремата за шумската полиција од Италија.

Николовски е сигурен, како што рече, дека мерките креирани со Интервентиот фонд и сите останати што беа преземени пред кризата, денес ги даваат резултатите во секој сектор.

-Рекорди рушиме со мерката за набавка на приплоден добиток. Во јуни се склучени договори за 3 700 грла со 400 различни апликанти кои сега го набавуваат добитокот. Постојано креираме нови мерки кои значат раст и развој, а тука е и новиот модел на субвенции, потенцира Николовски.

На прашањето дали ќе имаме доволно храна, тој уште еднаш кажа дека се вложуваат максимални напори и се прави се што може за зголемено домашно производство. Се менува и моделот на поддршката, па покрај основните, се воведуваат и дополнителни субвенции са стратешките култури кои, според бројките, покажуваат раст.

-Јас не носам одговорност за кризата, туку за навремено предвидување мерки и политики кои се носат и креираат во соработка со науката и со земјоделците, нагласи Николовски.

Тој се наврати на некои од мерките, рече дека сме единствена земја во регинот која дава субвенции за „зелена нафта“ и подвлече дека субвенционирањето на сончогледот ќе продолжи и идната година зашто дава резултати – и производството и површините под сончоглед се удвоени.

Граѓаните на Општина Кавадарци презадоволни од работата на градоначалникот Јанчев

Граѓаните на општина Кавадарци преку учество во анкета ја оценуваа работата на локалната самоуправа и градоначалникот Митко Јанчев. 

Анкета за работата на локалната самоуправа и градоначалникот на Општина Кавадарци

На прашањето „Колку сте задоволни од досегашната работа на градоначалникот на Општина Кавадарци, Митко Јанчев?

Дури 74,8 проценти од анкетираните работата на градоначалникот Јанчев ја оценила како одлична.

Жителите на Општина Кавадарци ако се суди според

анкетата се презадоволни од работата и информираноста за активностите на Општината.

На прашањето „Дали сте доволно информирани за активностите кои ги спроведува Општина Кавадарци?, дури 89,4 проценти од анкетираните дали потврден одговор.

Жителите на Општина Кавадарци се задоволни и од работата на администрацијата во локалната самоуправа.

-Дали сте задоволни од работата на административните службеници во Општина Кавадарци?

32,5 проценти од анкетираните нивната работа ја оценуваат како одлична, 24 проценти како многу добра ...

Вработените во „Прилепско поле“ протестираат поради неисплатените плати

 Поради три неисплатени плати, вработените во „Прилепско поле“, подружница на Водостопанство на Македонија излегоа на проотест со едночасовен прекин на работата.

Во крајно незавидна состојба се 25-те вработени и 11 сезонски работници, револтирани се од незаинтересираноста во АД „Водостопанство“ да се реши состојбата. Воедно, вработените истапија и од Синдикатот незадоволни од инертноста на Сојузот.

Иса Елмазоски, вработен на одржување во „Прилепско поле“ вели дека сепак ја завршиле сезоната за наводнување за да не ги стават земјоделците во тешка ситуација.

-Денес излеговме на едночасовен протест за да го искажеме нашето незадоволство од незаинтересираноста на одборот на директори на АД „Водостопанство“ за обезбедување плати за вработените. Не се исплатени три плати, а еве и четвртата веќе е одработена. Од Владата имаме добиено решение за обезбедување средства за исплата, но сѐ уште не е реализирано. Во ова кризно време вработените се без пари и без лекарско осигурување. Исто така, го истакнуваме и незадоволството од работата на Сојузот на синдикати како матичен синдикат, бидејќи до денес немаат преземено никаква активност со цел да се изврши притисок на надредените. Во знак на незадоволство сите вработените потпишавме истапница, рече Елмазоски.

Горанчо Каранфилоски, вработен во „Прилепско поле“ во името на колегите ја истакнува крајно незавидната ситуација во која се сите, особено во ова тешко, кризно време.

-Немаме пари, банките не притискаат за кредитите, децата тргнаа на училиште, немаме да преживееме. крајно тешко е во ова кризно време. не знам колку полошо од ова може да биде, вели Каранфилоски.

„Прилепско поле“ е една од 14-те подружници на „Водостопанство“. Според раководството на подружницата, им е речено дека Владата го прифатила барањето за подобрување на ликвидноста на претпријатието, поминал и финансискиот план, ама услов било „Водостопанство“ да обезбеди една плата.

„Прилепско поле“ има целосна наплата за наводнување на 450 хектари со склучените 1 800 договори со земјоделците. Тешко може да се размислува и за одржување на каналите поради проблеми со механизација зашто се соочуваат со недоволно обезбедени средства за поправка на дефекти, несервисирани градежни машини.

притисни ентер