Швајцарија ја ангажира војската во борба против коронавирусот

Илјадници швајцарски војници се регрутирани за поддршка на здравствените работници во борбата против коронавирусот, но мобилизацијата, најголемата по Втората светска војна, не помина без проблеми.

Стотици војници и офицери биле изолирани во касарна по потенцијалното изложување на инфекција.

И додека скоро 80 ​​до 90 проценти од оние кои добиле покани на 16 март одговориле на повиците, повеќе од 200 би можеле да бидат повикани во воениот суд за непријавување во нивните единици, рече бригадниот генерал Рејмонд Дроз.

Скоро 5.000 војници, вклучително и припадници на медицинските баталјони, биле регрутирани да го поддржат цивилниот персонал.

Тие се особено активни во Тичино, кантон на италијанската граница каде што се зборува италијански и има голем дел од 22.000 заразени и 641 мртви во земјата.

Швајцарија ќе мобилизира до 8000 припадници на војската, не само во медицински цели, туку и да ги затвори границите, а ќе помогне и во логистиката и ќе обезбеди безбедносна поддршка во кризата.

Во моментот има 728 војници во карантин, рече Дроз, вклучувајќи 49 изолирани.

Вкупно 172 војници се позитивни на коронавирусот, многу од нив во регрутниот центар во Тичино.

Некои ги критикувале војниците дека немаат никаква потреба и поминуваат време во просториите за чекање во болниците, наместо активно да помагаат.

Говорејќи на прес-конференција во Берн, Дроз рече дека воените планови да го решат ова и да ги задржат само оние војници кои им се потребни и да ги испраќаат другите дома „за потребен одмор и закрепнување“.

Скоро 240 војници не одговориле на повиците, кои биле испратени преку СМС-порака, рече тој.

„Кога сè ќе се расчисти, затоа што во некои случаи луѓето добија исклучоци, тие ќе бидат пријавени во воениот суд“, рече тој. „Потоа ќе помине низ вообичаениот судски процес“.

притисни ентер