Митрополитот на Повардарската епархија , Агатангел изненаден од соопштението на МПЦ - ОА

Владиката Агатангел со писмена реакција на писмото на МПЦ – ОА , со кое се заблагодарува на БПЦ. Смета дека со формирањето комисија се одложува до недоглед решавањето на црковниот статус на МПЦ-ОА.

Во писмото на владиката Агатангел е наведено : По повод  Oдлуката на Светиот Архиерејски Синод на БПЦ- Бугарска Патријаршија, а во врска со признавањето на Автокефалноста на МПЦ-ОА, би сакал да Ве информирам дека сум изненаден од веста дека постои Соопштение на Светиот Архиерејски Синод на МПЦ-ОА, бидејќи Синодот на МПЦ - ОА не заседавал по ова прашање и јас како еден  од Владиците  не сум запознат за тоа кој  ја соопшти оваа вест дека нашиот Синод и благодари на БПЦ за нивната одлука и решение дека  тие ќе формирале комисија  за преговори со  другите помесни  православни цркви  за признавање на Автокефалноста на МПЦ-ОА.

Фомирањето на комисија  може да го одложува решавањето на нашиот црковен статус  до недоглед. По нашето писмо  кое го доставивме до БПЦ, а  кое не беше едногласно прифатено од Светиот Синод на МПЦ-ОА како краен резултат еве денес  што добивме како решение. БПЦ сега се преставува и прифаќа да биде мајка – црква, без притоа да има било каква обврска кон нашиот Автокефален статус што е  уште една навреда кон МПЦ-ОА, кон македонскиот народ, кон македонската нација.

Дозволуваме еден човек кој се прави ,,побожен,,  а е длабоко  навлезен  во ,, прелест,, да ја заблудува целата македонска јавност.

Но Господ Исус Христос , Мајката Божја Богородица, Светиот Апостол Павле, Светиот Климент Охридски  и новиот наш светител  Свети Гаврил Велички кои се постојани молитвеници пред Престолот Божји - тие ја чуваат Македонија и ќе ја заштитат МПЦ-ОА од сите наезди кои  доаѓаат  и од црковниот и од државниот врв, се наведува во писмената реакција на Владиката Агатангел. 
притисни ентер