Грција се подготвува за удар на реткиот ураган: Одете кај роднини или пријатели

Грција се подготвува за ударот на големиот циклон, односно невремето Јанус, кое утре ќе ја погоди земјата.

Експертите апелираат на претпазливост, а генералниот секретар за цивилна заштита денес издаде посебни упатства до граѓаните.

Грците се повикуваат да бидат внимателни и сите што живеат на приземје да бараат сместување кај роднините или пријателите за да се заштитат од овој медитерански циклон. Заменик министерот за цивилна заштита, Никос Хардалиас, во обраќањето до нацијата рече дека се очекува многу лошо време. Тој предупреди на поплави и дека може да паднат дрвја и да се подигне нивото на морето, особено во областите Закинтос, Келафониа, Итака, Месинија, Евија ...

Медикан или медитеранскиот тропски ураган е многу редок метеоролошки феномен во Средоземното море, а најмногу се јавува само во најтоплиот дел на Медитеранот.

За развој на урагани на Медитеранот, условите се многу неповолни: температурата на морето не е доволно висока, честопати нема доволно влага, а Медитеранот е едноставно премал за нивно развивање. Од 1948 до 2011 година се забележани вкупно само 99 циклони кои потсетуваат на ураган.

„Ефектите од Јанус, мора да бидеме јасни, ќе бидат слични на оние од посилно невреме. Обилните врнежи од дожд ќе донесат поплави во урбаните делови на Грција, а може да има и привремени потешкотии во снабдувањето со електрична енергија, вода и телекомуникациите. За сите што живеат на овие места потребно е да ги следите трите главни упатства: Оние што живеат во области кои претходно претрпеле поплави или во близина на реки и брегови,да избегнуваат престој на риземје, подруми и сутерени “, рече заменик-министерот за цивилна заштита.

"Размислете да одите кај роднини или пријатели неколку дена поради лошите временски услови. Избегнувајте какво било непотребно движење за време на овие тешки услови и заштитете ги прозорците и вратите, секогаш имајќи ја предвид можноста да се качите на горниот кат. Не преминувајте преку поројни води и поплавени патишта без причина. Следете ги медиумите за понатамошни насоки “, додаде Хардалиас.

Бурата Јанус се очекува утре, во четврток, но циклонот ќе се движи до сабота.

Последниот медикан беше оној наречен Зорбас, кој ја погоди областа во Грција кон крајот на септември 2018 година, а неговата траекторија беше скоро идентична со онаа што се предвидува за претстојниот систем.

Поради тоа невреме, сообраќајот со траекти беше запрен, како и авиосообраќајот, а училиштата беа затворени неколку дена.

Повторено соопштение на ДИЖС за Штип

Предлог за одземање на Б интегрирана дозвола на погон за горење гуми и пластика во ШТИП.

Државниот инспекторат за животна средина изврши вонреден надзор врз „САНС-АГ“ увоз-извоз ДООЕЛ ШТИП на 17.12.2020г., по преставка на Министерството за одбрана поднесена на 11.12.2020г., за да се утврди влијанието врз лицата што престојуваат во воените објекти: стрелиште Пенуш и полигон Криволак. Ова е нивна втора преставка. Првата била поднесена на 30.09.2020г. но никој не презел ништо, ниту информацијата била пренесена до новата ВД Директорка Ана Петровска.

Локацијата на објектот се наоѓа во атарот на градот Штип, во поранешна вoена база на КФОР, на оддалеченост од 8,5 километри од центарот на градот и 2 км од селото Пенуш. На надзорот беше констатирано дека не се применуваат одредбите утврдени со Б интегрираната дозвола број УП I бр.18/17-136 во ниеден аспект од технолошкиот процес, видот на постројката или начинот на складирање на суровините и готовиот производ.

Со дозволата се предвидува отпадна гума и пластика да се горат во затворен процес со пиролиза на 450-550оС, при што доаѓа до хемиско раложување и добивање течна фракција – нафта и цврст остаток, а не се врши емисија во воздухот, поради применет систем за ладење (базен и ладилна кула). Била предвидена постројка што спаѓа во најдобри достапни техники, со систем за автоматска декомпресија, автоматско празнење на талог и безопасни и незагадувачки продукти.

При надзорот беше утврдено дека инсталацијата не е целосно изведена, процесот не е затворен, а емисиите од согорувањето на гуми и пластика слободно се испуштаат во атмосферата. При такви процеси вообичаено се испуштаат канцерогени гасови (фурани и диоксини), кои делуваат на повеќе органи и предизвикуваат трајни последици.

На локацијата беше видливо дека складирањето на готовиот производ и суровините не се врши на соодветен начин. Течното гориво добиено од горење на гумите се чуваше во цистерни на пелети, наместо да се чува на водонепропусна подлога, што истовремено ќе обезбеди доволен волумен за собирање на потенцијално излеана течност. Пепел од согорувањето, што потенцијално содржи токсични материи, беше собран во џамбо вреќи и складиран на земја во локацијата. Управиителот на објектот информираше дека локацијата на која се врши складирањето на суровини и отпад е во процес на легализација.

Поради сите утврдени пропусти, Државниот инспекторат за животна средина даде Предлог до општина Штип (која ја издала дозволата) за одземање на Б интегрирана дозвола на погонот за горење гуми и пластика „САНС-АГ“ увоз-извоз ДООЕЛ ШТИП.

Државен инспекторат за животна средина

Видео: Автомобилски гуми со кои може да се поминат скоро 130.000 километри

Тоа е километража за која произведувачот дава гаранција.

Фински „Nokian“, познат по зимските гуми, претстави нови гуми под името „One“ кои можат да се пофалат со неверојатна долготрајност, дознава американски „Car and Driver“.

Станува збор за универзални, гуми за сите сезони, што значи дека со нив можете да возите во текот на целата година.

Како што тврдат од компанијата, гаранција за животниот век на овие гуми е речиси 130.000 километри, поточно 128.750 километри.

Гумите веќе се произведуваат во американската држава Тенесе, но и некои фабрики низ Европа, иако гумата е развивана за северноамериканскиот пазар.

Нивната тајна е во материјалите, поточно во влакната кои ја зајакнуваат структурата на пневматикот и овозможуваат поголема отпорност особено на оштетување кои се предизвикани од дупки на патиштата и слично.

Финскиот произведувач подготви и видео.

Проштална порака на Меланија Трамп: Како ја чував Белата куќа

Во текот на 2020 година, нашата земја претрпе поразителна и неочекувана загуба на животи поради пандемијата на Ковид-19, рече Меланија.

Сè уште актуелната прва дама на САД, Меланија Трамп, ќе ја напушти Белата куќа за само два дена.

Таа по тој повод и се обрати на нацијата. Меланија посочи неколку проекти што ги реализирало семејството Трамп во текот на последните четири години, кога станува збор за обнова и одржување на Белата куќа.

- Во 2018 година го завршивме првото комплетно реновирање на кралската бања од 1950-тите. Го реновиравме и претседателскиот лифт. Една година подоцна, започнавме со неколкумесечно реновирање на подот на Источната соба. Кугланата исто така претрпе целосно реновирање во 2019 година и се надевам дека во иднина ќе биде простор во кој ќе уживаат сите што го користат - нагласи Меланија.

Исто така, се осврна и на пандемијата на коронавирусите, но и на реновирањето на Цветната и Детската градина.

- Во текот на 2020 година, нашата земја претрпе поразителна и неочекувана загуба на живот поради пандемијата Ковид-19. Бидејќи ова поглавје се приближува кон крајот, важно е да се препознаат многу луѓе и оддели без кои мојата улога како прва дама не е можна - рече Меланија, заблагодарувајќи им се на сите вработени во Белата куќа кои и помогнаа за време на проектите за кои работеше.

притисни ентер