Фудбалерите во Шпанија одбија намалување на платите: Си го штитиме своето работничко право

Шпанскиот синдикат на фудбалери се спротивстави на повикот на Ла Лига, организаторот на првенството во прва и втора лига, да им ги намалат платите на играчите и вработените додека трае вонредната состојба.

"За нас е чудно што Ла Лига поддржува привремено прекинување на договорите за вработување (ЕРТЕ) без претходно да се обезбеди финансиски фонд за заштита на клубовите на два месеци за време на прекин на првенството. Првенството беше одложено , а не е откажано", се вели во соопштението на Шпанскиот фудбалски сојуз (АФЕ).

Тоа беше испратено до медиумите откако АФЕ оствари средби со капитените на клубовите од првата и втората лига.

"Клубовите и играчите сами постигнуваат договори за поединечно плаќање. Ние, фудбалерите, нема да дозволиме да престанеме да ги гарантираме нашите работнички права и го штитиме тоа право", се додава во соопштението.

Од 13 март, 47 милиони жители се во изолација во своите домови и стадионите се заклучени. Затоа клубовите не добиваат приходи од билети, телевизиски права и сувенири. Играчите оттогаш вежбаат поединечно во своите домови и станови, а натпреварите се одложени до понатамошно известување.

Ла Лига во петокот ги повика 42 клубови во првата и втората лига да ги намалат платите.

притисни ентер