Димитров: ДПМНЕ не само што бега од правдата, туку сака да го замолчи и говорот за правда! Нервозата е голема, поразот им се ближи. Ќе нè биде, ќе има правда за сите!

Кандидатот за пратеник и носителот на листата на Коалицијата Можеме предвидена од СДСМ во ИЕ1, Никола Димитров, за време на изјавата за медиумите пред ОЈО зборуваше за влегувањето во сила на Законот за јавното обвинителство при што беше оневозможен.

Според соопштението на СДСМ , еве што не сакаше ДПМНЕ да чуе и да се чуе:

30 јуни 2020 год. Голем ден за правната држава и за жедта за правда на македонските граѓани. Денес влегува во сила тешко донесениот дво-третински Закон за јавното обвинителство.

Закон за којшто два еврокомесари, и претходниот Хан и актуелниот Вархеји ни укажуваа дека е битен за нашата кандидатура во очите на Брисел, за ЕУ. Некои земји членки многу експлицитно бараа овој закон да биде донесен, како што е Холандија особено холандскиот парламент. Закон што после година и пол тешки преговори во обид за политички консензус, се донесе со дво-третинско мнозинство, но без учеството на опозициската ДПМНЕ. Зошто велам голем ден?

Затоа што случаите врзани со прислушуваните разговори што ги истражуваше и за кои подигнуваше обвиненија поранешното СЈО заради овој закон нема да одат под килим. Одат во рацете на Јавното обвинителство. Второ, покрај тоа што случаите нема да одат под килим, овој закон овозможува јавните обвинители да не ги бираат политичките партии, туку самите обвинители – истакна Димитров.

За време на изјавата за медиумите, на крајно недемократски начин за овој тип на настани, портпаролот на опозициската партија се обиде да го оневозможи јавното обраќање на Димитров до граѓаните, дрско и агресивно надвикувајќи ја изјавата на носителот, спречувајќи ги медиумите, а со тоа и јавноста да ја чујат неговата изјава.

Кога погодувате точно во сржта, во нервот, вака изгледа. Овој театар е уште еден доказ којшто најпластично покажува дека опозицијата прави шум со цел јавноста да не ја дознае вистината за нивните криминали. Овој упад покажува уште еднаш дека основната кауза на опозициската ДПМНЕ е да бега од правда. Драго ми е што ја потсетија јавноста за начинот на нивното справување со вистината и благодарам што им дадоа уште една причина на граѓаните да гласаат против симболот на неказнивоста." , се наведува во соопшштението на СДСМ.

Без струја утре повеќе делови на Скопје

 Заради технички зафати во дистрибутивната електро мрежа утре без електрична енергија ќе останат дел од корисниците од општините Аеродром, Карпош, Сарај и Ѓорче Петров, соопштуваат од РЦУК – Скопје.

Во периодот од 08:30 до 11:30 часот без напојување со електрична енергија ќе останат дел од корисниците од улицата „Анастас Митрев" броевите 12, 12а, 14 и 14а, Општина Аеродром.

Во периодот од 09:00 до 14:00 часот без струја ќе останат дел од корисниците од улицата „Франц Прешерн", Општина Карпош.

Во периодот од 09:00 до 15:00 часот без електрична енергија ќе бидат дел од корисниците од село Крушопек, дел од село Сарај лоцирани околу општината, дел од населбата Ѓорче Петров кај „Кристина Дамил", општина Сарај и Ѓорче Петров.

Паркингот на Водно во текот на викендот го искористиле 193 возила

Како дел од континуираните заложби да се овозможи безбедно рекреирање на пешаците и на велосипедистите во деновите кога е најпосетено Водно, Градот Скопје и ЈП „Градски паркинг“ воведоа зонско паркирање на паркиралиштата на Средно Водно. 

Паркирањето се наплаќа за време на државните празници и за викендите од 9 до 16 часот. Цената за првиот час паркирање изнесува 100 денари, а секој нареден час – 50 денари. На паркиралиштата е поставена соодветна хоризонтална и вертикална сигнализација, како и информативни табли. Паркирањето е бесплатно за хендикепираните лица, како и за туристичките автобуси, а паркирањето во зеленило се санкционира.

Паркингот на Водно во текот на продолжениот викендов го искористиле 193 возила според бројот на испратени СМС пораки.

Градот Скопје апелира до граѓаните да го чуваат зеленилото и другите јавни површини, а своите возила да ги паркираат исклучиво на означените паркиралишта.

Млад знак": Со знаковен јазик сите се вклучени, да се воведе неонатален скрининг на слухот

 Младинското здружение на глуви и наглуви „Млад знак" изминатата недела ја одбележуваше Меѓународната недела на глуви лица. 

Оваа иницијатива на Светската федерација на глуви се одбележува во последната недела од септември секоја година, со цел да се подигне свеста за правата на глувите лица и да се признае употребата на знаковните јазици во сите аспекти од општествениот живот.

Како дел од активностите членовите на „Млад знак" со поддршка од Националниот сојуз на глуви и наглуви лица на Македонија одржа настан на кој пошироката јавност имаше можност да се запознае со дел од нивната култура и нивното основно средство за комуникација – македонскиот знаковен јазик, соопшти здружението „Млад знак".

-Знаковниот јазик е природниот јазик на глувите лица, нивниот лингвистички идентитет и основно средство за комуникација. Повеќе од 200 различни знаковни јазици кои се користат во светот, се мајчин јазик на повеќе од 70 милиони глуви лица ширум светот. Знаковните јазици исто така се мајчин јазик на децата кои слушаат, а потекнуваат од семејство на глуви родители. Знаковните јазици се полноправни јазици и иако се структурно различни од говорните јазици, ги имаат истите јазични својства, па затоа заслужуваат да го добијат истото законско признавање и да добијат еднаков статус со говорните јазици. Само на тој начин владите ќе бидат обврзани да ги преземат соодветните чекори за да обезбедат услуги и пристап до знаковниот јазик, стои во соопштението.

Раното откривање на оштетувањето на слухот кај децата и обезбедување пристап до знаковен јазик во раното детство, како што потенцираат од здружението, е многу важно за развојот на глувите деца.

Затоа, наведуваат, е неопходно воведување неонатален скрининг на слухот во нашата држава, кој ќе ги опфати сите новороденчиња, без исклучок. Само на тој начин навреме ќе се открие оштетувањето на слухот и ќе може да се започне со интервенција која ќе вклучува услуги за бесплатно изучување на знаковниот јазик за семејствата на глувите деца. Деведесет и пет отсто од глувите деца се раѓаат во семејства во кои родителите слушаат и не се информирани за постоењето на знаковниот јазик и важноста на неговата употреба во комуникација со нивните глуви деца. Затоа повеќето од овие деца многу доцна или воопшто не се изложуваат на знаковниот јазик, што може да резултира со задоцнет когнитивен развој и помалку шанси успешно да се совладаат јазикот и комуникацијата.

-Доколку семејствата имаат пристап до знаковниот јазик, веднаш по откривање на оштетувањето на слухот кај нивното дете, и го користат во секојдневната комуникација во домот, тоа ќе помогне во развојот на јазикот и збогатување на вокабуларот на нивните глуви деца, ќе ја олесни комуникацијата помеѓу членовите на семејството и ќе им овозможи на децата полесно да ги искажат своите потреби и мислења, да напредуваат и да се развиваат, стои во соопштението.

Се упатува и на тоа дека услугите за семејствата треба да се обезбедат и во текот на образованието на нивните глуви деца. Пристапот до инклузивно – двојазично образование на македонски знаковен јазик – ќе им овозможи на глувите деца да продолжат да се развиваат, да го достигнат својот потенцијал и да станат рамноправни членови во заедницата и активно учествуваат во сите аспекти на општественото живеење. Исто така, на глувите лица треба да им се обезбеди пристап услуги од сертифицирани толкувачи на македонски знаковен јазик во високото образование, сите институции за здравствена заштита и во правосудниот систем.

–Нешто што е помалку познато е тоа дека знаковниот јазик, со мало прилагодување, може да биде одлична алатка за подобрување на комуникацијата и кај лицата со аутизам. Нашето здружение во изминатиот период соработуваше со здружението „Сина Светулка" во изработка на видеа со поими од македонскиот знаковен јазик, кои беа прилагодени на едноставен знаковен јазик и се наменети за семејствата на деца со аутизам и стручните лица кои работат со оваа популација. Видеата заедно со други ресурси за работа со деца со аутизам се достапни на https://sinasvetulka.mk/, .информираат од здружението.

притисни ентер