Демонстрантите во Љубљана со ласер го повредиле пилотот во полицискиот хеликоптер

Екипажот на полицискиот хеликоптер кој вчера ги контролирал демонстрациите против владата над центарот на Љубљана, бил повреден со ласерскиот зрак насочен кон него од еден од демонстрантите, објави полицијата.

За време на протестот, полициските службеници забележале осум кривични дела, главно оштетување на туѓи предмети и напади врз службеници, но и еден случај на загрозување на безбедноста на полицајците во хеликоптерот што кружел над плоштадот „Република“ пред зградата на парламентот.

„Во таа прилика, непознати сторители насочија ласерски зрак кон хеликоптерот, што претставува опасност да ги оштети очите на екипажот поради начинот на кој ласерските зраци се расфрлаат во леталото“, се вели во соопштението на полицијата, која инцидентот го третира како кривично дело.

"Во конкретниот случај, еден од пилотите се здоби со оштетување на окото и побара медицинска помош. Степенот на неговите повреди се уште не е познат", соопшти полицијата во Љубљана.

На улиците во Љубљана вчера попладне и вечерта, илјадници луѓе повторно демонстрираа - како и во последните недели - главно поради задолжителните сертификати за ковид воведени од владата, а многу демонстранти побарале оставка од владата и предвремени избори.

Средба Шекеринска – Гуерини

„Силна италијанска поддршка за евроинтеграциите, Македонија и Италија ја продолжуваат и одличната одбранбена соработка “.

Италија продолжува да дава силна поддршка за евроинтегративниот пат на Македонија е пораката од италијанскиот министер за одбрана Лоренцо Гуерини дадена на средбата со министерката за одбрана, Радмила Шекеринска во седиштето на НАТО во Брисел.

Во контекст на одбраната, Шекеринска и Гуерини на средбата заклучија дека билатералната соработка е одлична и дека двете земји продолжуваат заеднички да учествуваат во мисијата на Алијансата на Косово и во мисијата на Обединетите Нации во Либан, УНИФИЛ.

„Со учеството на припадниците на Армијата на Република Македонија во НАТО мисијата на Косово, ние земаме активно учество во регионот како фактор на стабилност и безбедност", рече министерката и додаде дека од идното лето, Армијата со еден штабен офицер ќе даде свој придонес и во Силите за брзо распоредување на НАТО лоцирани во Италија.

Планот за билатерална соработка со Италија во областа на одбраната годинава вклучува 14 активности фокусирани на воената едукација и обуките, експертската помош и соработката во доменот на логистиката.

Врховните судии одржаа работна средба за новиот Деловник

Врховните судии одржаа тридневна работна средба во врска со новиот Предлог-деловник на Врховниот суд. 

По 23 години, Врховниот суд ќе донесе нов Деловник, акт со кој се уредуваат организацијата и работата на највисокиот суд во државата.

Судиите на Врховниот суд на работната средба имаа плодна дискусија на која разменија мислења за одредбите од Деловникот, а во насока на негово усогласување со новите законски решенија и реформски процеси.

Поконкретно, како што е објавено на веб страницата на Врховниот суд, со овој исклучително важен акт за работата на Судот, се уредува организацијата на Врховниот суд, начинот на работа на претседателот на Судот, судските совети, судските оддели, заедничката седница на судските оддели, седницата на судиите и општата седница.

Исто така, Деловникот има за цел да обезбеди законито, независно, непристрасно, ефикасно и навремено вршење на функцијата. Воедно, со Деловникот се обезбедува и непречено остварување на правата и обврските на странките, без оглед на нивната положба и својство.

Настанот посветен на новиот Деловник на Врховниот суд беше одржан со поддршка на Британската амбасада во Скопје преку Центарот за правни истражувања и анализи.

Арсовска на средба со родители на лица со посебни потреби

„Ќе формираме национален регистар на лица со посебни потреби и ќе отвориме Центар за грижа“.

Независната кандидатка за градоначалник на Скопје, Данела Арсовска, денеска се сретна со претставници од здружението „Ресурсен Центар на родители на деца со посебни потреби“ на која што се обврза на отворена, транспарентна и континуирана комуникација со цел изнаоѓање решенија за клучните проблемите на оваа категорија граѓани.

Родителите се едногласни дека иако според законот има инклузија, сепак во пракса, ситуацијата е поинаква. Наместо прифаќање, лицата со попреченост, како и нивните родители се соочуваат со дискриминација и стереотипи. Недостасува и стручна едукација за родителите, како и формирање посебен Центар за грижа, во служба на поддршка на родителите во кој што ќе бидат вработени стручни лица, кои што ќе работат со лицата со посебни потреби и ќе ги унапредуваат нивните потенцијали. Концептот за еднаквост е само модел на хартија, затоа што во реалноста нештата се далеку поразлични.

„Во Скопје, па и во целата држава не смее да има бариери кога се во прашање лицата со посебни потреби. Напротив, треба уште повеќе да се крене јавната свест за прифаќање на овие лица и да им се овозможи исполнување на нивните права во сите сфери од општествениот живот. Ќе формираме регистар на лица со попреченост што би имал позитивни буџетски импликации и таргетирани сервисни системски поддршки. Исто така, предвидувам и отворање на Центар за грижа што ќе работи во рамките на унапредување на квалитетот на животот и на родителите и на нивните деца. Ќе биде донесено и инфраструктурно решение што ќе овозможи полесен пристап во повеќе јавни места во Скопје “ – истакна Арсовска на средбата.

За крај, Арсовска се заложи за отворен дијалог и соработка со цел унапредување на правата на лицата со посебни потреби и олеснување на проблемите со кои што се соочуваат нивните родители, како и поголем слух од страна на градските и општинските служби.

притисни ентер