„Кога треба сам себеси да се опишувам, малку ми е чудно. Подобро би било тие што ме знаат да кажат збор-два за мене, ама еве ќе издвојам нешто накратко. Пред сè сакам да кажам дека имам 31 година, а не 38 како што пишува на снимањето на „Бадел Мастерклас“, ме остареа пред време, се надевам вие ќе можете да го исправите тоа. Давид е еден позитивен и речиси секогаш насмеан лик кој својата кариера како бармен ја започна на 16 години во „My place“ во Дебар Маало, па продолжив да ја градам по скопските локали. За себе ќе кажам дека сум многу реален, искрен и секогаш професионален во тоа што го правам и сакам со такви луѓе да се дружам и соработувам во животот, а секако тие што не се такви – подалеку“, рече Давид.
Давид ја сака својата професија генерално, а дружењето со луѓето му дава голема енергија, но ужива и во природата од која црпи инспирација.
„Љубовта кон оваа професија пред сè, дружењето, луѓето околу мене... Јас сум голем љубител на природата, таму црпам голем дел од мојата инспирација и сила за да продолжам понатаму. Секако, задоволни клиенти и нивните позитивни коментари ми даваат храброст за понатаму. Поддршката од блиските, пријателите и тие што малку ме познаваат, а ми даваат голема поддршка – ги има доста. Фала им“ – наведе тој.
Оддамна сфатил дека оваа професија е за него. Тврди дека не е еден од оние кои почнале во угостителството и потоа ја засакале работата, туку желбата да учи била присутна одсекогаш.
Ова се четворицата натпреварувачи од Македонија за Коктел Mастер на Канал 5 You Tube
„Јас навистина имав желба и сакав да научам. Со текот на времето како што учиш и се градиш себеси, постигнуваш резултати, особено денес кога имаме многу поширок спектар на состојки, идеи, професионалци кои ја креваат бар културата на едно повисоко ниво, од кои може многу да се научи. Имагинацијата е бесконечна и едноставно чувствуваш дека ти е таму местото.“
„Последно направив една варијација на Dirty Martini со расолница“

Слика: Бадел Мастерклас
Велат дека бармените знаат да го проценат човекот и точно знаат што ќе нарача кога ќе дојде – дали и ти го можеш тоа?
„Секако дека да, не секогаш нели, но знаеме да погодиме приближно што би нарачал некој. Особено ми е драго кога некој гостин знае конкретно што сака и вистински ужива во пијачката. Секако и оние кои не знаат што сакаат, но се подготвени да пробуваат нови вкусови – па тоа ни го препуштаат на нас бармените. Со оглед на тоа дека оваа професија кај нас понекогаш е потценета, ние како асоцијација на бармени работиме на подобрување и сме на добар пат. Има секакви ситуации, би сакал да апелирам до гостите со повеќе почит да гледаат, да бидат потрпеливи и културата да ја задржат на некое ниво какво што доликува. Сепак, ние сме тука за нив и со убав муабет може да се постигне сè.“
Давид има најлудa идеја за коктел – сака да експериментира со различни вкусови. Еве што ни раскажа:
„Последно направив една варијација на Dirty Martini со расолница (од кисела зелка) и за некое чудо – добро испадна.“
Неговиот вкус за коктели воопшто не зачудува – многу е егзотичен и вели дека зависи од ситуацијата кој коктел ќе го пие.
„Моментално, последниве неколку години, фаворит ми е „Палома“. Доаѓа лето, уште малку ќе завршат Велигденските пости и можеме да ја отвориме сезоната – ми мириса на многу, многу „Палома“ – рече и се насмеа.“

Слика: Бадел Мастерклас
Кога му рековме дека за некои луѓе правењето коктели е жива уметност, веднаш се согласи и додаде дека шоуто „Бадел Мастерклас“ е вистински пример за тоа.
„Потполно се согласувам со вас дека коктелот е жива уметност. Ние така и се доживуваме – како уметници, креирајќи ремек-дела. За тоа ќе имате прилика и да се уверите преку шоуто Коктел Мастер.“
„Себеси во иднина секако дека се гледам во оваа индустрија. Само во кое поле – ќе оставиме времето да покаже.“
Давид има апсолутно хит анегдота од снимањето и слатко се насмеавме кога ни раскажа што му забраниле:
„Имаше една фина девојка од продукција – Тина – која беше задолжена за нас за време на снимањето. Ни забрани да пиеме алкохол бидејќи имало ситуација претходно некој да претера и не бил способен за снимање, хаха. Ама сепак – на бармени да им забраниш една чашка, две – не оди! Па моравме да се снаоѓаме.“
За него, во „Бадел Мастерклас“ еден момент бил најтежок, а тоа било носењето одлука заедно со останатите натпреварувачи:
“Уф, не би можел да издвојам нешто бидејќи секој предизвик си имаше своја тежина. Се потрудивме да одговориме најдобро што можеме на секој од нив. Еве ќе споменам една за нас – тешка ситуација – кога требаше ние да одлучиме кого ќе спасиме и кој ќе оди понатаму, а кој ќе испадне. Ќе видат гледачите за што станува збор – да не откриваме премногу.“
Им порача на сите заинтересирани да се пријават во „Коктел Мастер – Бадел Мастерклас“:
„Бадел Мастерклас“ е едно одлично искуство пред сè и супер прилика за промоција на нас како бармени и развивање на бар културата. Имавме шанса да запознаеме врвни професионалци од нашата област, да си докажеме на себе колку можеме и колку треба да работиме за да станеме подобра верзија од себе. Така што топло им препорачувам на сите да се пријават без размислување! За мене е огромна чест што имав шанса да бидам дел од ова прво шоу од ваков тип на Балканот. Морам да ги поздравам сите кои работеа максимално професионално на овој проект – секоја чест на сите и посебно на „Бадел“ за идејата!“