Британците вложуваат 1,6 милијарди долари за најсилниот компјутер на светот

Британската влада ќе инвестира 1,6 милијарди американски долари во, како што го нарекоа најмоќниот светски суперкомпјутер, за да може да се прават точни временски прогнози.

Новиот суперкомпјутер ќе го користи Државниот метеоролошки институт за да предвиди невреме, да ги избере најпогодните области за одбрана од поплави и да предвиди глобални климатски промени.

Ова ќе им овозможи на аеродромите подобро да ги предвидат временските услови, додека енергетскиот сектор ќе користи точни податоци за да спречи прекин на електричната енергија и флуктуации на напон.

Премиерата на суперкомпјутерот што ќе го има Метеоролошкиот завод е закажан за крајот на 2022 година. Новиот суперкомпјутер, како што вели владата, ќе ја зголеми компјутерската способност за шест пати во првата фаза.

притисни ентер