КРАЛСКА ТАВА

Рецепт на: МАРИНА БОЖИНОВСКА

Потребни состојки :  3 парчиња пилешки стек, 3 парчиња свинско каре, 3 парчиња свински врат, 400 гр. пилешки гради, 400 гр. димен свински врат, 60 гр. рендан кашкавал, 1 тегла корнишони, 1 тегла сечкани печурки, 1 конзерва ананас, 4 резанки праска, 1 крајка леб, супа од печурки, малку масло, ½ маргарин, 2 чешни рендан лук, неколку маслинки и малку свеж магдонос.

Постапка:

Маринираните парчиња месо се печат на скара.

  Во тава се топи маргаринот со малку масло.

  За тоа време се сечка димениот свински врат и пилешките гради на тенки ленти.

  Во тавата се ставаат печурките да се пропржат.

  Во земјена тава се реди печениот свински врат на скара, потоа врз него пилешкиот стек и на крај врз нив се реди печеното каре.

  Во тавата со печурки се додава рендан лук и се продолжува со пржењето.

  Потоа се додава сечкан димен свински врат и пилешки гради и се продолжува со пржењето.

  На крај се додаваат и сечканите корнишони.

  За тоа време се приготвува декорацијата на 4 стапчиња.

  На нив се боцкаат неколку парчиња од ананас и праски.

  Откако ќе се пропржат состојките од тавата се додаваат во земјената тава со печеното месо.

  Во тавчето се подготвува супа од печурки и се додава во земјената тава.

  На средината се става крајка од леб и се боцкаат стапчињата со овошје,

  На крај се реди рендан кашкавал и се декорира со малку свеж магдонос и неколку маслинки.

притисни ентер