Африканската свинска чума по Бугарија стигна и во Србија

Африканската свинска чума по Бугарија стигна и во Србија. Од денеска Агенцијата за храна и ветеринарство донесе забрана за увоз на свинско месо и преработки.

Директорот на агенцијата Атанасов информацијата ја потврди и за Канал 5. Свинската чума ја има во околината на Белград, Младеновац и Смедеревска Паланка. Ловечките здруженија се организираат, утре треба да потврдат кога ќе почне ловот на диви свињи. Овој викенд акцијата не почнала поради забраната за движење во шумите заради заштита од пожари.

По потврдата на антракс во местото Страговиште во општина Зајас денеска нема пријава на нови случаи за заболени животни, ниту луѓе. Она што е ново е дека во 22 обележени места во Македонија сомнителни дека ќе се појави антракс ќе започне вакцинација на овците, козите, кравите и коњите. Според правилата животните во обележаните места низ цела Македонија ќе бидат веднаш вакцинирани.

На седми август официјално било потврдено дека има антракс во општина Зајас. Местото е чисто и биле запалени девет мрши, потврдуваат од агенцијата. До оваа институција имаше големи критики дека ја прикривале информацијата. Првиот човек на агенцијата повтори дека се прави сензација од нешто што се појавувало со години, и дека состојбата е целосно под контрола. 30 вработени од факултетот за ветерина се уште се на превентива со антибиотици бидејќи биле во контакт со заболеното животни.

Без вода денеска дел од село Батинци

 Без вода денеска од 09:00 часот до завршување на работните активности ќе бидат дел од корисниците од село Батинци.

Прекинот, како што информираат од Регионалниот центар за управување со кризи на Град Скопје, е поради уличен дефект ф-100мм на улица 7/ Батинци.

Русија го укина задолжителниот карантин за патниците од странство

Патниците кои влегуваат во Русија од 15 јули повеќе нема да мора да одат во 14-дневна изолација, одлучи Федералната служба за здравствена заштита.

Странските државјани кои доаѓаат во Русија ќе мора да имаат негативен тест за коронавирус, или да се тестираат во рок од три дена по влегувањето во земјата.

За од руските граѓани исто така важи обврската да се тестираат во рок од три дена од пристигнувањето во земјата.

Работодавачите се обврзани да ги известат вработените за задолжителното тестирање и да проверат дали ја исполниле таа обврска.

МЗ:Неделава почнува поставувањето на монтажен амбулантско-поликлинички оддел

Во тек се подготвителни активности за новиот монтажен објект на Клиниката за пулмологија и алергологија, кој ќе биде поставен на просторот меѓу Институтот за патофизиологија и Институтот за ТБЦ.

Веќе е поставена бетонската плоча како подлога за монтажно-модуларниот амбулантско поликлинички оддел. Кон крајот на неделата ќе почне поставувањето на контејнерите, чија монтажа треба да заврши до 30 јули, а се планира кон средина на август, објектот да биде целосно подготвен.

Во новиот објект ќе бидат лоцирани четири амбуланти и кабинети со спирометрија, за дифузија и бодиплетизмографија, за бронхијална провокација, за гасни анализи во крвта, за алерголошки тестирања и за ЕКГ, како и две засебни простории за дневни болници за сместување амбулантските пациенти. Сето ова е придружено со сите потребни помошни простории, тоалети и гардеробери за персонал, засебни тоалети за пациенти, чекални, административни соби, стерилни остави, сервер соба, климатизација и слично. Целиот простор ентериерно и екстериерно е оформен така да не постојат бариери и препреки за лица кои користат помагала и лица со попреченост, за кои се предвидени и специјални тоалети согласно стандардите.

Во меѓувреме се работи на изготвување план за потребното ентериерно уредување и обезбедување медицинска и немедицинска опрема.

Од Клиниката за пулмологија појаснуваат дека пациентите со белодробни заболувања, заради хроничната болест на белодробниот систем се во најризичната група за добивање Ковид-19, како и за развивање тешки компликации од вирусот, затоа е посебно значајно поставувањето на монтажната амбуланта, која ќе ги исполнува најсовремените стандарди за работа.

притисни ентер