Националниот парк „Маврово“ објави фотографија од рис, „уловен“ и волк

Националниот парк „Маврово“ објави фотографија од рис направена со помош на т.н. „Фотозамки“.

Балканскиот рис е во категоријата на критично загрозен според еден од критериумите на меѓународната унија за зачувување на природата и како таков е ставен од 2015 година на црвената листа .Со најновите процени, популацијата на рисот во целиот негов потенцијален регион на jугозападен Балкан изнесува околу 40 возрасни единки.

Меѓу фотографиите од убавините во националниот парк „Маврово“ на кои се гледаат преубави животни, вчера беше објавена и снимка од волк. И снимката е направена со фотозамките во рамките на проектот за заштита на рисот.

притисни ентер