Китанов: Некогаш со непосредна спогодба, сега на отворен тендер преку ЕБОР

Новиот автопат Миладиновци – Штип е претплатен двојно, тројно па и четирикратно повеќе за одредени ставки кои носат и најмногу пари при изградбата. 

Ова го тврди Зоран Китанов првиот човек на јавното претпријатие државни патишта споредувајќи ги истите ставки од истиот изведувач кинескиот Синохидро кој пред неколку месеци, но овој пат на тендер од Ебор доби да го гради експресниот пат Кочани – Крупиште, кој ќе биде со речиси идентичен квалитет со автопатот.. Кинезите ќе го градот експресниот пат долг 13,7 килиметри за 18,2 милиони евра, или 1,3 милиони евра за километар..

Споредбата на цените за патот кај Крупиште и оној кај Миладиновци освен за тампонот каде има четирикратно поголеми сума од 570 денари за метар кубен на 2202 денари за метар кубен за асфалт долен слој сега за Крупиште се понудени 54, 7 денари за сантиметар додека за Миладиновци биле вкалкулирани 107 денари за сантиметар, кај завршниот асфалт разликата е од 70 на 184 денари за сантиметар додека за арматура ставката што сега на тендер за автопатот кај Крупиште ја нуди Синохидро е 43,5 денари додека кај Миладиновци се наплатени 92 денари за килограм.

Покрај огромната разлика во цени според Китанов направени се и нереално поголеми предвидувања за трошењата на автопатот, кои сега се заштедени... Миладновци-штип финално ќе чини 177 милиони евра за 47 километри, или 3,8 милиони евра за километар.. .

Автопатот Миладиновци Штип, се очекува да биде пуштен во употреба за една недела, штом се заврши поставувањето на заштитната ограда со која се обезбедува сигурност за возачите.

По проектот овој автопат, кој се гради од 2014 година, требаше да биде готов во мај 2017 но тогаш бил завршен само 50% со останати 24 бандери од далеководи.

Откако беше потпишан анекс, автопатот конечно беше завршен во декември лани, а во следниот период останува да се изведуваат дополнителни зафати од страна кои нема да пречат во сообраќајот и со времени премостувања ќе тече и изградбата на патарините заради што се посочува на почитување на патната сигнализација

Јанкуловски: Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон

Формирањето на синдикална организација на универзитетите не е спротивно со ниеден закон. 

Тоа го дозволува и член 220 од Законот за работни односи и неосновани се нападите врз нас ректорите, изјави денеска ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски.

-Кога станува збор за прашањето на јавен сектор, потпишувањето на синдикални колективни договори е секогаш меѓу основачот и синдикалната органзиација. Ние ректорите секогаш се трудиме да го подобриме квалитетот во високото образование, да ги подобриме условите за работа и стандарпт на вработените во универзитетите. Формирањето на синдикална организација на универзитетите секако дека не е контраиндицирано со ниеден закон. Тоа го дозволува и член 220 од Законот за работни односи. Неосновани се нападите врз нас ректорите затоа што законот тоа го дозволува да секој основач на јавна установа потпише договор со репрезентативна синдикална организација. Оваа шанса која ни е наведена за покачување на платите од 10 проценти сметаме дека не треба да се пропушти, особено кога се е во рамки на законската регулатива, рече ректорот Јанкуловски на новинарско прашање по потпишувањето Меморандум за соработка со Агенцијата за национална безбедност.

Заради краткиот период,тој вели, на состанок на ректорите на јавните универзитети со ресорниот министер заеднички одлучиле со Министерството за образование и наука единствена точка на колективниот договор да биде покачувањето на платите, а потоа, додава, тој договор ќе се проширува со други точки, кои ќе бидат препуштени на автономното функционирање на таа синдикална организација.

-Ние ниту имаме намера, ниту вршиме притисок на некого, како ќе си одлучат тие така ќе работат. Меѓутоа можам да кажам дека ние како Универзитет за само еден ден и половина постигнавме реперезентативност што е за поздравување, рече Јанкуловски.

Запрашан зошто се инсистира на формирање нов синдикат, според него, очигледно дека постои некоја пречка помеѓу тоа договарање, а дали е во прашање репрезентативност на високото образование во СОНК, рече не може да каже, но штом добиле вакви напатствија ќе работат според нив. /МИА

Венецијанската комисија ја прифатила номинацијата на Дескоска за член на комисијата

Министерката за правда Рената Дескоска и официјално е нов претставник на земјава во Венецијанската комисија. 

Номинацијата е потврдена и на веб страницата на Советот на Европа, за што Дескоска се пофали на социјалните мрежи и напиша дека комисијата потврдува дека таа ги исполнува критериумите за членство.

По реакцијата на лидерот на ВМРО ДПМНЕ Мицкоски дека Дескоска не може истовремено да биде и министерка и претставник на земјава во Венецијанската комисија, таа на фејсбук напиша дека не постои судир на интереси бидејќи членството во европското советодавно тело не се смета за вршење на функција.

„Членство во Венецијанска комисија, членство во ГРЕКО и слично не се смета за вршење на јавна функција. Сите носители на јавна функција имаат обврска да поднесат анкетен лист до ДКСК. Исто така ДКСК води Регистар на јавни функционери и до сега никогаш ниеден член на Венецијанска или на ГРЕКО не бил ставен по тој основ во тој регистар, ниту поднел анкетен лист заради членството“, -Рената Дескоска – министер за правда.

Министерката за правда демантира дека самата се предложила да ја претставува државата, вели дека процедурата на номинација не се врши преку ресорот со кој таа раководи, туку преку Министерството за надворешни работи.

Во нејзина одбрана застана и претседателот на СДСМ Заев кој потенцира дека во комисијата членуваат многу високи функционери од европските земји.

Антикорупционерите засега немаат извршено проверка дали постои основ за судир на интереси, но доколку има, велат дека ќе формираат предмет.

Обвинителството и антикорупциска со засилена соработка во битката со корупцијата

Антикорупциска ќе ја засилува борбата против корупцијата преку соработка со обвинителството. 

Членови на ДКСК денеска со државниот обвинител Љубомир Јовески се договарало како во иднина да се процесуираат иницијативите во кои Комисијата ќе утврди корупција или судир на интереси.

-На состанокот беа разменети заемните заложби за подобрување на меѓусебната соработка за прашања од заеднички интерес, особено во насока на поефикасна борба против корупцијата. Договорена е континуирана комуникација и координација на иницијативите кои ДКСК ги поднесува до Јавното обвинителство.--ЈОРМ.

Според истражувањата на Институтот за демократија во првите седум месеци од своето формирање, Антикорупциска постапувала по околу 1000 случаи. Во само 65 од нив утврдила корупција или судир на интереси.

Изјава – Мартина Илиевска – Институт за демократија

Според вчера објавениот Извештај на Транспаренси Интернешанл земјава бележи пад од 13 места според Индексот за перцепција на корупцијата и ја позиционира на 106 место. За екс премиерот Зоран Заев индексните поени покажуваат напредок во отчетноста на институциите на извршната власт. Опозициската ВМРО ДПМНЕ пак вината ја посочува кон Заев и Оливер Спасовски тврдејќи дека институциите под притисок на власта не реагираат на корупцијата во земјава.

притисни ентер