Премиерот Заев се сретна со делегација на мрежата „Македонска платфрома за борба против сиромаштија“

Владата отвора постојана комуникација со граѓанските организации за борба против сиромаштијата, порача премиерот Зоран Заев на денешната средба во Владата со делегација на „Македонска платфрома за борба против сиромаштија“, предводена од претседателката Билјана Дуковска.
На средбата присуствуваше и Санела Шкријељ, шеф на кабинетот на министерката за труд и социјална политика Мила Царовска.

Како што информираат од владината прес-служба, во име на платформата, претседателката Дуковска го запозна премиерот Заев со мисијата на оваа мрежа од граѓански организации која освен постојаната борба, мерки и акции за намалување на сиромаштијата, има за цел и унапредување на принципите на еднаквост, солидарност, недискриминација, промоција и заштита на човековите права и слободи на сите луѓе во Република Македонија.

Таа го замолила премиерот Заев за дополнителна поддршка на нивните акции со што, како што рекла, нивната мисија ќе биде повидлива, и изразила надеж дека новата Влада ќе ја прифати „Македонската платформа за борба против сиромаштијата“ како партнер во креирањето на политиките и во одредувањето на мерките од кои се очекува решавање на едно од најгорливите прашања за одделни граѓани и групи во земјата.

Премиерот Заев ги информирал членовите на мрежата дека е добро запознаен со активностите на платформата и дека целосно ја поддржува нивната работа. Истакнал дека и тој, како и министерката Царовска, која многу добро ја познава работата на сите граѓански организации вклучени во оваа платформа бидејќи била дел од некои од нивните проекти, секогаш имаат отворена врата за нивните предлози и иницијативи.

Членовите на делегацијата кои претставуваат организации што застапуваат различни целни групи најмногу погодени од сиромаштијата како Роми, жени, пензионери и други, го запознаа претседателот на Владата со специфичните проблеми со кои се соочуваат припадниците на овие целни групи, кои главно се лоцираат во дискриминацијата на пазарот на трудот, во социјалната заштита, во здравствената сфера, како и во делот на еднаков пристап до социјалните мерки на Владата.

- Премиерот Заев и претставниците на „Македонска платфрома за борба против сиромаштија“, се договорија дека ќе отворат постојана комуникација за заедничка потрага по решенија за ефикасна борба против сиромаштијата, и дека ќе воспостават практика на заедничка соработка која ќе биде континуирана и која ќе ја намалува сиромаштијата кај сите погодени граѓани и групи, посочуваат од владината прес-служба. 

Најмалку 25 повредени во експлозија во Германија

Најмалку 25 лица се повредени , од кои четворица потешко во експлозија во германскиот град Вупертал.

Експлозијата се случила нешто пред полноќ во станбена зграда  , што предизвикало паника кај граѓаните.

Пожарникарите неколку часа го гаснеле пожарот , а истрагата за причините е во тек.

Манчевски и Царовска: Обезбедување квалитетни јавни услуги достапни до сите граѓани е приоритет во нашата работа

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски и министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, се обратија на министерската конференција што се одржува во Маракеш, Мароко.

Конференцијата се одржува во рамки на меѓународниот форум за јавна администрација на тема: "Трансформирање на власта за остварување на целите за одржлив развој", во организација на Обединетите Нации, се наведува во соопштението на Владата.

Министерот Манчевски и министерката Царовска, зборуваа за обезбедувањето на јавни услуги достапни за сите граѓани. На овој начин, потсетувајќи на заложбите за доближување на услугите што јавната администрација ги нуди, до граѓаните, го одбележаа и Меѓународниот ден на јавните услуги.

Министерот Манчевски се осврна на клучните принципи по кои се води Владата во своето работење, а тие се транспарентност и инклузивност во креирањето на политики и дигитализација на администрацијата.

„Во изминатата година превзедовме голем број на мерки и активности, во правец на вклучување на сите засегнати страни во започнатите процеси како и целосно информирање на јавноста за превземените активности. Во тој правец, беше одлуката за се зголеми бројот на денови за коменитрање на ЕНЕР, од 10 на 20 дена, со цел оставање на поголем простор за вклучување на граѓанските организации, академијата, бизнис заедницата и граѓаните при донесувањето на нови закони, измени на закони...Пример за вклучувањето на сите засегнати страни во креирањето на политики е изработката на сите стратегии на кои работеше и работи МИОА во моментов. Тоа се Стратегијата за реформа во јавната администрација, стратегијата за широкопојасен интернет, за отворени податоци и за сајбер безбедност“, истакна министерот Манчевски.

Што се однесува на зголемување на квалитетот и достапноста на јавните услуги, министерот Манчевски информираше за националниот портал за е-услуги, проектот „“Една точка за услуги“ и проектот за креирање на електронски идентитет на граѓаните.

„Сите овие проекти имаат една цел, а тоа е преку можностите што ги нуди дигитализацијата да ги донесеме услугите до граѓаните. Да го подобриме квалитетот и сликата за јавната администрација, како сервис во служба на граѓаните. Само кога граѓаните ќе ги имаат сите информации за работењето на институциите и ќе бидат вклучени во сите процеси, саом тогаш ќе имаме политики и мерки кои одговараат на потребите на сите граѓани“, заклучи министерот Манчевски.

Министерката Царовска зборуваше за заложбите и активностите на министерството за труд и социјална политика во однос на пристапноста до јавните услуги за сите категории на граѓани.

“Оваа Влада е целосно посветена на остварување на Целите за оддржлив развој. Наша крајна цел е да изградиме хумано општество на просперитет и благостојба за сите граѓани и никој да не биде изоставен. Само со обезбедување на добри услови за живот, достоинствен приход и квалитетни услуги, може да се надеваме на одржлив развој. Работиме интензивно на проширување ма мрежата на градинки, особено во руралните средини, воведување нови услуги на локално ниво како персонална асистенција, пилотирање на младинската гаранција и целосно реформирање на системот за социјална заштита”.

Министерката Царовска се осврна и на родовата еднаквост како клучен предуслов за равој на еднакво и демократко општество.

“Родовата еднаквост е моја лична заложба и програмска цел на Владата на Република Македонија. Преземавме значајни чекори во насока на искоренување на сиромаштијата кај жените. Со промена на законот за минимална плата се намалува разликата во платите меѓу мажите и жените. Ја ратификуваме Истанбулската конвенција за борба и заштита од сите видови на насилство врз жените и семејното насилство”

Драма во Белгија – Црногорец ги дигна на нозе специјалците

Црногорец , кој носел експлозив на појасот , ја дигна на нозе полицијата во Белгија , која се сомневаше на терористички напад.

Црногорецот Елвис Калач (37) предизвика драма во гратчето Масенси. Биле повикани единиците за борба против тероризам , кога Црногорецот со експлозив на појасот со секира ја нападнал поранешната сопруга.

Откако видел дека нападот е неуспешен и се појавила полицијата , Калач испил отров од кој починал во болница. Полицијата по извршената истрага , утврдила дека експлозивот е лажен.

Според Црногорските медиуми , тој на жената и нанел сериозни повреди , но таа се опоравува во болница и е надвор од животна опасност.

притисни ентер