МАНУ со остра критика за лустраторите, тие не отстапуваат од лустрирањето на Јаневски

Лустрирањето на еден од основачите на МАНУ е внатрешен удар и против македонскиот национален идентитет, потенцираат од Македонската академија на науките и уметностите. Комисијата само ја потврди одлуката.
Лустрацијата на Славко Јаневски да се поништи, ниту е законски, ниту уставна, ниту пак му дава право на починатиот академик-еден од основоположниците на македонската книжевност да се брани. МАНУ со остар тон против лустраторите.

Петочната одлука за лустрација на академик Славко Јаневски, за кого имало документи под псевдоним „Славјан“, кратенка од името и презимето на еден од основачите на МАНУ е внатрешен удар и против македонскиот национален идентитет, потенцираат од Македонската академија на науките и уметностите.

-Одлуката на комисијата претставува за правото непознат чин на водење правна постапка против починато лице од државен орган, и е основа за сомневање дека нејзин мотив може да претставува ставот на негација на македонската самобитност и на начелата на демократската правна држава, стои во реакцијата на МАНУ откако во петокот лустраторите изгласаа соработка на писателот Славко Јаневски со тајните служби.

Мртвите коски на академикот, славната поезија и проза на Јаневски, но и жестоките критики од сите страни за одлуката на комисијата за верификација на факти предизвикаа лустраторите да се соберат повторно на вонредна седница.

Комисијата само ја потврдија одлуката дека Јаневски бил соработник и на тајните служби кодошел колеги писатели и уметници и оттаму тврдат дека постапката била законска.

Единствениот противник на одлуката, лустраторот Чедо Дамјановски ги нарече квинслинзи останатите членови на комисијата и тврди дека немало докази во понудените досиеја за академикот. Комисијата официјално ја потврди одлуката, а на критичарите на одлуката им порача дека не ги знаат фактите.

-Комисијата напоменува дека во својата работа и одлучување не се занимава со имињата, професијата, големината, профилот и значењето на лицата кои се опфатени со Законот. Согласно ова, комисијата не прифаќа да биде вовлечена во наметнати дебати за вреднување на личности и дела кои излегуваат од рамките на Законот, исто како што не прифаќа да биде обвинувана за нарушување на угледот и реномето на МАНУ, или за сквернавење на македонскиот идентитет, го соопшти ставот на комисијата за верификација на факти, портпаролот Предраг Димитровски. 

Сепак јавноста нема да дознае што правел Јаневски и дали лустраторите се во право. Документи за починати не се објавуваат, а Јаневски од Македонија замина засекогаш пред 13 години. Доби споменик, многу училишта и улици го носат неговото име.

Одлуката за негова лустрација најбрзо се прошири кај источниот сосед, тие уште завчера ја променија бугарската биографија за Славко Јаневски на википедија и ја додадоа одлуката за кодошење донесена од македонската комисија за лустрација.

Зошто Младен Чадиковски е нелегитимен престедател на ЗНМ!

Анализа на скандалозното Изборно Собрание

1. ЗНМ, на 13ти ноември, во 17.30 час., на седница на управен одбор, носи одлука дека 5ти декември е последен ден за зачленување на нови членови, што е спротивно на одредбите од статутот.

Седницата нема кворум, па дополнително телефонски е повикана членка на у.о., која нормално гласала „за“.

Спорно 1: зошто е направен исклучок за т.н. Електронско гласање, иако овде станува збор за аудио конференција? Лицето кое е повикано да гласа телефонски е новинарката Фиљана Кока од МТВ.

Спорно 2: зошто само еден член од у.о. На ЗНМ кој не бил присутен на седницата е повикан да гласа преку телефон, а не и останатите кои не биле присутни?

Заклучок 1: овие два спорни моменти се директно спротивни на статуто на ЗНМ, со што и одлуката донесена на оваа седница а се однесува на последниот ден/рок за зачленување е нелегитимна

2. 12ти декември беше последниот рок за пријавување на кандидати за претседател и останатите одбори. И Младен Чадиковски и Столе Наумов, формално правно тој ден ги поднесоа своите кандидатури. Чадиковски, покрај кандидатурата поднесе и програма, а Наумов најави дека програмата ќе ја претстави на самото изборно собрание, во сабота на 15ти декември

Спорно 3: кој го овластил Насер Селмани 10на дена претходно, да го претставува пред своите членови како негов личен и кандидат на ЗНМ за следен претседател? Истовремено убедувајќи ги тека тој е човекот кој „обединува“?

Спорно 4: кој му дал право на Насер Селмани и директорот на ЗНМ Драган Секуловски, со службено возило, да го промовираат Младен Чадиковски како кандидат за претседател на ЗНМ, иако, тој истиот Младен Чадиковски во тие моменти не поднел кандидатура?

Спорно 5: дали управниот одбор на ЗНМ и сите членови се прашани и дали сите дале дозвола да се користат ресурси на ЗНМ, за претставување на кандидат кој самиот управен одбор не го одобрил?

Заклучок 2: овие 3 спорни моменти со фаворизирањето на Младен Чадиковски,директно и недвосмислено го делегитимираат изборното собрание, при што постои можност покренување на постапка за дело – злоупотреба на службена позиција

3. На 11ти ноември, новинарот Венцо Донев заедно со кандидатот за претседател Столе Наумов, во присуство на директорот на ЗНМ, Драган Секуловски констатирале дека списоците се затворени, и дека 531 новинар има право на глас на утрешниото, саботното изборно собрание, кое се случи на 12ти декември

на 12ти декември , мистериозно и чудесно, конечниот список кој само неполни 12 часа претходно содржел  531 имиња на новинари, сега е зголемен и има 555 имиња на новинари

спорно 6: кој и како дозволил регистрирање на нови членови, иако на 13ти ноември, самиот Насер Селмани на нелегитимна сеница на у.о., донел одлука дека последен рок за зачленување е 5ти декември?

Заклучок 3: ова покажува дека некој во ЗНМ, случајно или намерно, направил промена на избирачкиот список, со што во целост го делегитимирал изборното собрание, но притоа некој направил и кривично дело. Останува да се види, кој?

4. На 12ти ноември, членот на верификационата комисија, Горан Трепноски, објавува дека се присутни 175 новинари со право на глас. Истите ревносно се запишани во списокот, и се информирани дека можат да гласат.

Членот 34 став 2 од Статутот на ЗНМ вели дека „претседателот на ЗНМ се избира со мнозинство гласови од присутните на изборното собрание“, а тоа значи:

За да некој од кандидатите победи треба да има мнозинство кое се пресметува со делење на бројот на присутни новинари, 175, со бројот 2, а резултатот се заокружува на најблиската поголема цифра, во овој случај 88

спорно 7: Зошто Насер Селмани и неговите поддржувачи се обидуваат целата македонска јавност да ја доведат во очигледна заблуда, и да ни претстават дека 86 е мнозинство од 175 ? Одговорот е едноставен ие јасен за медиумските работници.
Очигледно дека на Селмани и другарите од ЗНМ им е јасно кога ќе се смени ова раководство, но и нивните верни служби во ЗНМ, новиот претседател ќе мора да даде детален финансиски отчет, особено во делот на делењето на хонорари. Е тука ќе биде многу интересно !

Заклучок 4: Младен Чадиковски добива 86 гласови, а Столе Наумов 77. Ниту Чадиковски, ниту Наумов не се победници, и според статутот на ЗНМ, но и според здравата логика треба да се организира втор круг, или во најлош случај ново изборно собрание.

Втор круг не се организираше поради радоста на Селмани и Чадиковски од очигледната пирова победа, така да е неминовно ново Изборно Собрание на ЗНМ.

Стравот од соочување на колегите новинари, јавноста и особено странските донатори со вистината е проблематична за сегашниот тим на ЗНМ. Но, ние, новинарската фела,  сме трпеливи...

Намалена видливост поради магла на Крак-Маврово и Крак-Стража

Сообраќајот низ целата држава се одвива тековно по влажни коловози. Намалена видливост од 20 до 50 метри поради магла има на патните правци Крак-Маврово и Крак-Стража.

Како што соопшти Јавното претпријатие „Македонија пат", на одредени патни правци кои поминуваат низ клисури и усеци можна е појава на поситни одрони.

ЈП „Македонија пат" апелира на внимателно возење и прилагодување на брзината кон условите на патот. Информираат дека нивните дежурни екипи се постојано на терен и ги одржуваат сите патни правци проодни.

Граѓаните за подетални информации можат да се јават на дежурниот телефон 02/ 25 61 502./МИА

Оспорен легитимитет-дали новоизбраниот претседател на ЗНМ го добил потребното мнозинство?

Недостасуваат 2 гласа, нема победник и треба да се оди на ново изборно собрание за избор на нов претседател на ЗНМ, велат правниците за Канал 5. 

Според статутот на ЗНМ член 34 став 2, вели „Претседателот на ЗНМ се избира со мнозинство гласови од присутните на изборното собрание, во случајот Младен Чадиковски беше избран со 86 гласови, пред својот противкандидат Столе Наумов, кој освои 77 гласови од 175-те присутни на Изборното собрание на ЗНМ, исход кој што правниците го толкуваат како, нелиегитимен. Адвокатот Јоанидис исто така од правен аспект вели дека оспорување на изборот може да биде од група новинари со жалба до ЗНМ и со тужба до Управниот суд.

Екипата на Канал 5 исконтактира со претходниот претседател на ЗНМ, Насер Селмани, кој што не сакаше да даде изјава пред камера,телефонски кусо одговори дека изборот на претседател е легитимен, за победа е потребно да се добие мнозинството гласови од присутните на Изборното собрание. За него проблематизирањето на изборot на престедател го потегнале неколку новинари на социјалните мрежи како и direktorite na 5te nacionalni TV stanici clenki na MMA, сите за свој лиен инетерес, а не за интерес на фелата. Со конкретен став најави дека че се обрати на социјалните мрежи.

Дополнителна сенка за изборот на претседател на ЗНМ фрла и фактот што од вкупно 555 членови на Здружението присуствуваа само 175, а на пет дена пред изборот, беше забрането обновувањето на членството за новинарите иако такво нешто не е предвидено во Статутот.

Новинарот Венцо Донев објаснува дека по направениот увид заедно со директорот Драган Секуловски биле утврдени 531 член со право на слас, како биле уфрлени дополнителните до 555 членови и дали некој сака да го продлабочи скандалозниот избор на претседател, одговор побаравме од Драган Секуловски, кој исто така не ни одговори на мобилен  телефон.

Иако се бараше одоложување на изборното собрание, досегашниот претседател Насер Селмани тоа не го дозволи. На избор вчера му претходеа многу сомнителни случувања. Прво, Управниот Одбор , без кворум донесе нелигитимна, нестатутарна одлука дека 5ти Декември 2018 е последен ден за регистрирање на членови на ЗНМ кои ќе имаат право на глас. Дали е направена повреда на постапката, намерно или случајно претседателот на ЗНМ избран на вчерашното редовно изборно собрание на кое од вкупно 555 членови присуствуваа 175, а за него гласаа само 8, ќе треба да се докаже во судска постапка.

Канал 5 ТВ најави дека ќе ја извести Европската Асоцијација на Новинари , за да види дали станува збор за намерна или случајна измама но и ќе ги оспори претходно споменатите постапки кои се спротивни на Статутот на ЗНМ. Исто време и до наделжните институции во РМ при што ќе бара оспорување на овој нелегитимен избор и нелигитимен претседател.

притисни ентер