Анализа: Социјалната изолација го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар

Социјалната изолација го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар за 40 проценти и ризикот од смрт од која било причина за 50 проценти.

Ова го покажала германската студија претставена на неодамнешниот виртуелен конгрес на Европската академија за неврологија (ЕАН).

Резултатите се особено значајни во однос на тековната социјална изолација на населението како резултат на пандемијата на коронавирус. Истражувањата исто така покажале дека немањето или отсуството на финансиски ресурси го зголемува ризикот од негативни кардиоваскуларни исходи.

Како дел од истражувањето, предводено од Др. Џанин Гронволд и проф. Дирк М. Херман од Универзитетската болница Есен, тие анализирале податоци собрани меѓу 4316 испитаници со просечна возраст од 59 години помеѓу 2000 и 2003 година.

Учесниците во студијата не страдале од претходно познати кардиоваскуларни заболувања на почетокот на студијата, а нивната здравствена состојба се следела во просек цели 13 години.

На почетокот на студијата, биле собрани информации за различни типови социјална поддршка, при што социјалната интеграција се проценува врз основа на брачниот статус и животот во заедницата, контакти со блиски пријатели и членови на семејството и членство на политички, религиозни, спортски или професионални организации.

„Веќе знаеме дека чувството на осаменост или недостаток на контакт со блиски пријатели и членови на семејството може да влијаат на физичкото здравје“, изјави д-р. Гронволд. „Оваа студија сугерира дека интензивните социјални односи се од големо значење за здравјето на срцето и можат да се споредат со вообичаените заштитни фактори, како што се нормален крвен притисок, прифатливо ниво на холестерол и нормална телесна тежина“.

Професорот Џокел, еден од научниците вклучени во студијата, изјави дека „ова набљудување е особено интересно поради мерките на изолација како заштита во пандемијата на коронавирус, кога социјалните контакти во многу држави се ограничени “.

За време на 13,4 години следење на учесниците во студијата, истражувачите забележале 339 негативни кардиоваскуларни исходи како што се срцев или мозочен удар и 530 смртни случаи.

Откако ги исклучија факторите што можеби придонеле за ваквите исходи, имено вообичаените фактори на ризик од кардиоваскуларни заболувања, тие откриле дека отсуството или немањето социјална интеграција го зголемиле идниот ризик од негативни кардиоваскуларни исходи за 44 проценти и предвремена смрт од која било причина за 47 проценти. Недостаток на финансии било поврзано со 30 проценти поголем ризик од срцев или мозочен удар.

„Сè уште не сме свесни за механизмот со кој осаменоста го зголемува ризикот од срцев удар, мозочен удар и смрт, но очигледно е дека интензивните социјални односи се исто толку важни за одржување на кардиоваскуларното здравје како и за одржување на крвниот притисок, холестеролот и телесната тежина“, рече проф.Херман.

„По оваа студија, појасно е дека влијанието на социјалните односи врз здравјето на поединецот треба да се сфати сериозно и треба да се откријат ефективни начини за решавање на проблемите со социјалната изолација, со цел да се подобри целокупното здравје и долговечноста“.

Одѕивот на гласањето до 11 часот над 15 отсто

Излезноста на гласачите до 11 часот според обработени податоци од 3.319 избирачки места од вкупно 3.480 изнесува 15,51 отсто.

Според Државната изборна комисија, на овие избирачки места гласале 281.308 избирачи.

Врз основа на податоците од веб-страната rezultati.sec.mk во Изборната единица 1 гласале 17,66 отсто од вкупниот број избирачи, во Втората изборна единица 14.34 отсто, во Изборната единица 3 одѕивот на гласање до 11 часот 18,86 отсто, во Изборната единица 4 – 18,55 отсто, во Изборната единица 5 – 15,02 отсто и во Изборната единица 6 има најмала излезност, односно на гласање излегле само 9,26 отсто од вкупниот број запишани избирачи.

За споредба на предвремените парламентарни избори во 2016 година до 10 часот одѕивот на гласачите бил 9,52 отсто, додека на претседателските избори што се одржаа минатата година излезноста до 10 часот изнесувала само 6,16 отсто.

Државната изборна комисија се очекува со нов пресек за излезноста на гласачите да излезе на прес-конференција во 13 часот и 30 минути.

Во Крива Паланка до 11 часот 21.45 отсто излезеност

До 11 часот излезеноста во Општина Крива Паланка изнесува 21.45 отсто, додека во Ранковце 14.65 отсто од граѓаните кои излегле на гласање.

-Од вкупниот број избирачки места во Крива Паланка – 47, обработени се податоци од 39, а според процентот на излезеност, 21.45 и обработени избирачки места, до 11 часот гласале 3644 гласачи од вкупно 16.986 избирачи со право на глас, рече претседателот на ОИК, Крива Паланка, Душко Арсовски.

Во општина Ранковце до 11 часот излезеноста е 14.65 отсто, додека во Кратово од обработени податоци од 23 од вкупно 37 избирачки места, излезеноста е 14.41 отсто.

Русите се приближуваат до бројот од 750.000 ресгитрирани случаи на Ковид-19

Бројот на случаи со коронавирус во изминатите 24 часа во Русија порасна за 6.422 на вкупно 746.369, соопшти денес Центарот за борба против коронавирусот.

Според податоците од кризниот центар, во изминатите девет дена, дневниот раст на заразени не надминал 0,9%, пренесе „Тасс“.

Во Москва се забележани 628 нови случаи на Ковид-19, додека во Санкт Петербург 264.

Според наводите на кризниот центар, до сега се излекувале вкупно 532.249 луѓе.

Во текот на изминатите 24 часа починале 156 лица, што е помалку во однос на вчера, кога тој број изнесува 175.

Вкупниот број на починале во Русија изнесува 11.770.

притисни ентер