„На север од егејскиот свет" – нова книга на археологот Драги Митревски

 Книгата е базирана на севкупните досегашни археолошки откритија од териториите на денешните модерни држави на тој простор.

„Македоника литера" ја објави книгата „На север од егејскиот свет" од Драги Митревски, која е сублимат на досегашните научни сознанија од истражувањата на авторот за бронзеното и железното време на територијата непосредно на север од Егејското Море, од јадранскиот брег во Албанија до Црното Море во Бугарија.

Како што соопшти издавачката куќа, книгата е целосно заокружена слика за културниот развиток на заедниците од таа територија, до нивното организирање во првите антички држави.

– Книгата е базирана на севкупните досегашни археолошки откритија од териториите на денешните модерни држави на тој простор, обединувајќи ги на едно место во цврсто документирана научна целина, која преставува драгоцен прилог за балканската археологија и културна историја. Таа е плод на тридецениското проучување и документирање на сите археолошки податоци што произлегуваат од теренските истражувања на локалитетите од бронзеното и железното време на територијата на целата т.н. среднобалканска зона, соопшти „Македоника литера".

Во предговорот на книгата авторот Митревски пишува дека белезите на материјалната и духовна култура на заедниците на север од егејскиот свет, според археолошките наоди, во многу сегменти се блиски меѓу себе, но и во речиси ист однос, како кон истовремените појави на југ во егејскиот басен, така и кон културите на север, во карпатско-подунавскиот басен.

-Оттаму се поставува прашањето дали тој регион да се посматра како северна периферија на т.н. егејски свет, како јужна периферија на карпатско-подунавскиот свет или како засебна етнокултурна структура. За одговор на ова прашање неопходно е да се сумираат сите податоци што произлегуваат од археолошките истражувања во последните 100 години, од денешните територии на Јужна Албанија, Северна Македонија, Северна Грција и Јужна Бугарија, вели авторот на книгата која е илустрирана со стотина фотографии.

Д-р Драги Митревски е редовен професор на Филозофскиот факултет во Скопје – Институт за археологија. Ги предава предметите Праисториска археологија, Протоисториска археологија и Методологија на археолошките истражувања. Автор е на десет монографии и 80 трудови публикувани во различни домашни и странски стручни списанија. Реализирал триесетина археолошки проекти меѓу кои најзначајни се повеќегодишните истражувања на локалитети: Вардарски Рид – Гевгелија, Скопско кале, Уланци – Градско и Билазора – Свети Николе.

Корисник е на странски стипендии како Фулбрајтова стипендија за постдокторска работа на Бостонскиот универзитет, САД и германска стипендија за истражувања во Ромиш – Германскиот централен музеј во Мајнц. Добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои и највисоката државна награда за дострели во науката и образованието „Св. Климент Охридски", како и промоцијата во почесен член на Бугарската академија на науките.

-Митревски е еден од најавторитетните археолози на Балканот за периодот на бронзеното и железното време. Тој лично учествувал во најголем број од истражувањата во последните 35 години во споменатиот регион од Балканот, било како непосреден раководител, како стручен консултант или како гостин во стручната екипа, особено на локалитетите во Република Македонија. Сето тоа му овозможува научна и стручна компетенција за овој проект, со кој се заокружува доволно документирана слика за културниот развиток на наведената територија во споменатиот период, соопшти „Македоника литера".

Николовски: Меморандумот за соработка со Бугарија во областа на земјоделството е голем чекор

Меморандумот за соработка со Бугарија во областа на земјоделството е голем чекор за унапредување на билатералната и трговската соработка, вели Николовски.

Денеска во Софија, во рамки на заедничката седница на владите од Република Македонија и Република Бугарија, со која копретседаваа двајцата премиери Димитар Ковачевски и Кирил Петков, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија, Љупчо Николовски и министерот за земјоделство на Република Бугарија, Иван Иванов, потпишаа Меморандум за соработка во областа на земјоделството, земјоделските науки, руралните области и шумарството. Министерот Николовски посочи дека овој значаен билатерален договор претставува голем чекор за зацврстувањето и унапредувањето на билатералната и трговската соработка помеѓу двете држави.

„Верувам дека во периодот што следи ќе испорачаме брзи резултати. Ние денеска потпишавме Меморандум за соработка и со министерот за земјоделство на Бугарија Иван Иванов, разговаравме за значењето на земјоделскиот сектор, за двете држави да ја зголемат соработката и заеднички да испорачаме резултати. Македонија е лидер во регионот по искористеност на ИПАРД програмите, а искуството на Бугарија како земја членка на ЕУ ќе ни биде од големо значење во имплементацијата на Инструментите за претпристапна помош во ЕУ. Унапредувањето на шумарството и ловството ќе биде еден од приоритетите во следниот период за работа", рече министерот Николовски.

При тоа, министерот Николовски изјави дека веднаш ќе се започнат подготвките за формирање на работните групи од двете министерства во сите области од Меморандумот, и на почеток на следниот месец ќе да се одржи првиот состанок на групите. Меморандумот отвора можност за блиска соработка меѓу надлежните институции од Македонија и од Бугарија во повеќе области. Работните меѓуресорски групи што ќе се формираат за краток период ќе работат на развивање на соработката во доменот на:

·Имплементација на Инструментите за претпристапна помош во ЕУ;

· Земјоделските науки;

· Шумарство и Ловство;

· Органско производство и преработка на органски земјоделски производи;

· Биотехнологии во полјоделството и во сточарството;

· Селекција и репродукција во сточарството;

· Транснационална соработка во руралната област и други области од заеднички интерес.

Освен техничка и административна соработка, двете министерства ќе разменуваат научни и технички информации и експертски искуства во доменот на земјоделството, ќе организираат семинари и обуки, ќе работат на имплементација на заеднички истражувачки програми во земјоделството и земјоделските науки. Во текот на денешниот ден, во рамки на меѓувладината седница, министерот Николовски заедно со колегите министри од Република Бугарија, учествуваше на првиот состанок со работната група за економија, енергетика, финансии, иновации и развојот, инвестиции и земјоделство, на којшто се поставија основите за работа во областите и се утврдија роковите за исполнување на приоритетите .

Јанчев: Четврта година по ред децата бесплатно го користат лизгалиштето во Кавадарци

Градоначалникот на Општина Кавадарци Митко Јанчев изјави дека од денеска во функција е пуштено лизгалиштето во Кавадарци.

Јанчев посочи дека четврта година по ред децата бесплано го користат ова лизгалиште за дружба и рекреација.

Лизгалиштето ќе работи се додека дозволуваат временските услови, односно додека има пониски температури за мразот да може да опстане.

Забрзан пораст на бројот на новозаболени од Ковид-19 во Кичево

Бројот на новозаболени од Ковид-19 во Кичево се зголемува. Притисокот на граѓаните за да се тестираат е во пораст, а зачудува и екстремно високиот процент на новозаболени од тестирани лица. 

Во ковид – центарот до денеска се хоспитализирани 20 пациенти со тенденција нивниот број значително да се зголеми, ако се има во предвид колкав број граѓани секојдневно заболуваат од Ковид-19, потврди за МИА директорот на Општа болница Кичево, Станко Трпески.

-Состојбата со Ковид-19 во нашата општина ни малку не е оптимистична, бидејќи бројот на новозаболени од ден на ден е се поголем, а и бројот на пациенти со потешка клиничка слика е во пораст. Во нашиот ковид – центар до утринава беа хоспитализирани 20 пациенти, од кои половината се потешки случаи и на кислородна подршка, а кај три лица симптомите се животозагрозувачки, бидејќи истите се во поодмината возраст и воопшто не се вакцинирани, рече Трпески и најави пораст на новозаболени во следните денови и до крајот на издната недела го очекува пикот.

Деновиве, посочи тој, очекуваме бројот на новозаболени да расте, а тоа ни го потврдуваат искуствата од последниве денови, кога имаме голем број на граѓани кои се тестираат. Според него, фрапира бројот од дури 95 проценти новозаболени од тестираните лица.

Тој ги обвини новозаболените дека навремено не доаѓаат на преглед, што придонесува да имаат потешка клиничка слика, а и да ја пренесат болеста на лица кои се во нивна непосредна близина.

-И покрај редовните апели навремено нашите сограѓани да се јавуваат на лекар кога ќе ги почувствуваат симптомите на Ковид-19 како да не допираат до нив, бидејќи добар дел од новозаболени на лекар се јавуваат после пет до седум дена од почетокот на заразата, што го отежнува лекувањето, а во опасност се доведува и нивниот живот. Тие што се вакцинирани, а имаат симптоми на Ковид-19 ги лекуваме со таблетарна терапија, а тие кои не се вакцинирани се згрижени во нашиот ковид – центар каде се лекуваат и добиваат кислород, додаде Трпески. /МИА

притисни ентер