Во САД за 150 дена биле дадени 300 милиони дози вакцини, соопшти Белата куќа

Во САД се дадени 300 милиони дози вакцини против коронавирус за 150 дена, објави Белата куќа.

„Кога претседателот Бајден ја презеде функцијата пред 150 дена, повеќе од 3.300 Американци умираа секој ден, а повеќе од 185.000 граѓани се заразуваа дневно, додека во економијата беа изгубени милиони работни места “, се вели во соопштението на Белата куќа.

Како што се додава, денес, благодарение на стратегијата на Бајден за борба против ковид-19, вирусот се повлекува. За 150 дена биле дадени 300 милиони дози вакцини, бројот на новозаболени и смртни случаи опаднал за повеќе од 90 проценти, а економијата доживува најсилно закрепнување во последните неколку децении.

„Резултатот е јасен: Америка повторно почнува да личи на Америка и влегува во летото со радост и слобода“, соопшти Белата куќа.

Повеќе од 175 милиони Американци досега примиле барем една доза на вакцина, а 55 милиони возрасни лица се целосно имунизирани.

Глобален клуб на жени лидерки Г100: Жените припаѓаат на секоја маса каде што се носат одлуки

„Сестринството е тоа кое генерира позитивна енергија и тука лежи нашата моќ“.

Жените припаѓаат на секоја маса каде што се носат одлуки. Сестринството е тоа кое генерира позитивна енергија и тука лежи нашата моќ, порача основачката на Глобалниот клуб на жени лидерки Г100 Харбин Арора на настан организиран од нивниот огранок во Скопје.

-Тоа е семето, тоа е изворот и тоа е лепилото на љубовта што ја става сета љубов во срцата на жените заедно во една концентрирана форма. Затоа што тука лежи нашата моќ. Г100 има визија, има мисија сето тоа е таму. Но, пред сè, тоа е место на кое треба да се припаѓа. Тоа е место каде што ние, жените, од целиот свет, соочувајќи се со истите борби, сонувајќи ги истите аспирации да се исполниме, бараме поддршка, сила. Секако дека имаме сила, ние сме жени, вели Арора која заедно со нејзиниот тим, престојува во земјава во рамки на проектот за посета на жените лидерки во регионот.

Во Индија, се вели, затоа што Бог не можел да биде секаде затоа ги создал жените, нема недостиг на сила во нас. Но, тогаш, нагласува Арора, дури и за најсилната личност, на сите ни е потребна таа рака за помош во областите што се оставени на страна, за кои не можевме да се грижиме.

-Значи, зошто воспитуваме деца, зошто треба да останеме зад економскиот мејнстрим, зошто всушност да бидеме казнети. Тоа не го правиме за себе, ние го правиме за нашите семејства, за нашите народи, за нашите заедници, всушност треба да бидеме почестени и почитувани поради тоа. Затоа што даваме живот на нешто друго освен на нас самите. Време е жените во светот да припаѓаат на просторот што ги почитува жените, кој ги обединува жените во светот како едно, а исто така ни кажува да ги надминеме сопствените бариери, да се гледаме една со друга со очи на сестринството. Жените припаѓаат на секоја маса каде што се носат одлуки. Треба да бараме почит, со почит, вели Арора

Ленка Угриновска, претседателка на Здружението на жени менаџери „Елит“ и дел од овој Глобален клуб, истакна дека нивното Здружение веќе има изградено силна мрежа посветена на родовата еднаквост.

– Нашата организација има мисија да го потикнува и промовира женското претприемништво и бизнис лидерство, работи на зголемување на бројот на жените на одлучувачки позиции, на тоа да ги направиме жените важен фактор во економијата, на креирање нови работни места и подобрување на квалитетот на животот. Живееме во мала земја, но полна со храбри жени. Уверена сум дека ги избрав најдобрите, ние сме 35 и сум многу горда на нив. Благодарение на нив, лидерството полека станува се повеќе родово еднакво, а се повеќе жени се на раководни позиции во институциите со своите компетенцции и одговорноси, вели Угриновска.

Како крило, додаде таа, не сме фокусирани само на проширување на мрежата туку и на развој на локални стратегии и активности за поддршка на целите на Глобалниот клуб на жени лидерки Г100. Имаме неколку иницијативи покренати од членките и се надевам, вели Угриновска, дека многу скоро ќе разговараат за резултатите од нив.

Даниела Димитриевска извршен директор на Македонското женско лоби истакна дека Северна Македонија е организирана земја со организирани институции кои се посветени на родовата еднаквост.

-Македонија од 2006 година има закон за еднакви можности на мажите и жените и тој отвори пат за многу промени во законодавството, а тоа беше и основа за формирање на посебна Парламентарна група од пратенички од сите политички партии. Од 2006 постои и посебен оддел во МТСП кој работи на областа на родова еднаквост и еднакви можности, а во секоја од општините во земјата формирани се времени комисии за родова еднаквост кои одлучуваат за родовата еднаквост на локално ниво. Постојат и многу други форми на невладини организации, а во Владата постои меѓусекторска група за советување на владата во делот на правото. Ова е повеќе или помалку структура која функционира, вели Димитриевска.

Имаме развиен систем и поредок, ги има сите институции, но, додава таа, можеби е потребен притисок за да побараме од нив да одговорат на нашите потреби.

-Реалноста е дека не гледаме многу помош од нив, дека не ги притискаме и дека не очекуваме многу помош од никого, бидејќи според нашата традиција веруваме дека можеме се сами, а со тоа ги пропуштаме нашите можности. Можеби овој и други форуми можат да ни обезбедат информации и размена на искуства како да работиме подобро, вели Димитриевска.

Во Глобалниот клуб Г100 членуваат најистакнатите светски жени лидерки кои го споделуваат своето знаење и искуство. Глобалниот клуб Г100 има 100 секторски крила и претставнички од сите земји и свои канцеларии во Брисел, Њујорк, Њу Делхи и Женева и брои околу 1.000.000 членки ширум светот.

Стратегијата на Глобалната мрежа Г100 е во корелација со целите за одржлив развој на Обединетите Нации, поконкретно родова еднаквост и еманципација на жените и девојчињата. Во овој контекст членките на глобалната мрежа Г100 со заеднички сили работат на изнаоѓање на применливи решенија кои ќе овозможат вистинска инклузија и економско и социјално зајакнување на жените и девојчињата ширум светот. /МИА

ЕСМ прави анализи за набавката централа за производство на струја на дизел

Андонов напомена дека веднаш по изработка на сите потребни податоци, јавноста на најтранспарентен начин ќе биде информирана за деталите. 

Иницијативата за набавка на централа која од дизел ќе произведува електрична енергија е во насока да се зголеми домашното производство на струја, изјави денеска советникот за енергетика во Владата, Виктор Андонов, одговарајќи на новинарско прашање.

Оваа одлука за набавка на централа која од дизел ќе произведува електрична енергија беше донесена на една од последните седници на Владата. Андонов напомена дека во изминатиов период пристигнуваат најразлични понуди во насока на зголемување на производството на електрична енергија, пред се на домашната.

– Имајќи предвид дека сме силно зависни од увоз на електрична енергија и токму оваа иницијатива е во насока да се зголеми домашното производство преку инсталирање на такви постројки, кои можат да се инсталираат многу брзо и да го зголемат домашното производство, додаде Андонов.

Во однос на конкретниот заклучок, како што потенцираше Андонов, ЕСМ е задолжена да ги направи сите потребни економски и технички анализи и да презентира пред Владата кои се опциите за набавката на конкретната електрана која би работела на дизел.

Андонов напомена дека веднаш по изработка на сите потребни податоци, јавноста на најтранспарентен начин ќе биде информирана за деталите.

Над 130 домаќинства во Лисиче добија еколошки уреди за греење и енергетско-ефикасни фасади

Во дворот на основното училиште „Димитар Македонски“ во населба Лисиче денеска се одржа завршниот настан од проектот „Справување со загадувањето во Град Скопје“, кој во изминатиот период низ неколку фази се реализираше во Општина Аеродром.

Проектот е финансиран од Шведската амбасада со поддршка на УНДП, а опфати енергетска обнова на 130 домаќинства во населба Лисиче, при што беа спроведени сет мерки за енергетска ефикасност, вклучително и замена на старите и неефикасни уреди за греење, чија крајна цел е справување со загадувањето на воздухот.

„Шведска го поддржа УНДП во овој проект кој им помогна на речиси 130 домаќинства да ги направат своите домови помали загадувачи, со почист воздух во затворените простории. Тоа, исто така, го поевтини нивното загревање во текот на зимските месеци, што јасно покажува дека може да се изнајдат решенија што ќе ги опфатат сите“, изјави шведската амбасадорка Ами Ларсон Џеин на денешниот настан.

Градоначалникот Тимчо Муцунски го потенцираше значењето на овој проект кој е од огромна помош за жителите што се најпогодени од проблемот со загадувањето.

„Како Општина сме посветени на изнаоѓање трајни решенија при справувањето со загадениот воздух, но секогаш треба да целиме кон повеќе. Од клучно значење за квалитетот на животот во Аеродром е да креираме модели со кои ќе придонесеме за намалување на загаденоста, а некои веќе даваат и конкретни резултати.“

Имплементацијата и спроведувањето на овој проект почна со поставување станици за мерење на загадувањето на воздухот на повеќе локации.

Општина Аеродром останува отворена за соработка со сите фактори во општеството кои на свој начин придонесуваат за подобрување на животната средина и создавање здрава и чиста околина. Oпштината досега реализираше конкретни чекори како што се субвенциите за електрични тротинети и велосипеди, енергетски ефикасни фасади на домовите и училиштата, фотоволтаици на сите училишта и градинки, редовното чистење на депониите, бришењето на маркиците за градба и изградбата на неколку нови паркови се само дел од овие чекори во процесот за подобрување на животната средина. Проектот „Чист Аеродром“ или „Clean AirDrom“ – Нула цврст отпад, финансиран од Европската Унија е само уште една потврда за нашите заложби поврзани со здравата и чиста животна средина.

Општина Аеродром

притисни ентер