Најважната вест за годинашните извештаи пред нивното утрешно официјално објавување е дека Македонија добива препорака за почеток на преговорите . Според нацрт извештајот , земјата по изборите ги исполнува реформите , како и тоа што постигна напредок со Грција во процесот на прегпвори за името Македонија. И Албанија ги почнува преговорите за името и тоа по постигнатиот напредок во сферата на реформите на судството.

Најмал напредок има постигнато Турција , каде во извештајот се наведени бројни прекршувања на човековите права и застој во демократските процеси.

Генерално за земјите од Западен Балкан е нотиран мал напредок во приближувањето кон Европската Унија. 

Датум на објава: понеделник, 16 април 2018 во 17:39
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар