ТАЈЛАНДСКО ЈАДЕЊЕ СО ПЕЧУРКИ И БРОКУЛА

РЕЦЕПТ НА  АНЕТА НАКОВСКА .

Потребни состојки:1 кг. свежи печурки, 500 гр. брокула, 200 мл. супа од печурки, 300 мл. кокосово млеко, 500 гр. ориз, 200 гр. индиски ореви, 2 лажици зелена кари паста, малку масло, малку соја сос, малку кечап, малку ѓумбир и малку вода.

Постапка: Во тенџере се ставаат сечкани печурки да се пропржат. Се додава супа од печурки и се продолжува со пржењето. За тоа време во сад со малку вода се додава кокосово млеко. Малку се промешува, се додава во тенџерето со печурки и се остава на оган уште 5 минути. Во друг сад се ставаат 2 лажици зелена кари паста, малку соја сос и малку кечап. Состојките се промешуваат и се додаваат во тенџерето. Потоа се додаваат индиски ореви и сите состојки се промешуваат. При крај се додаваат брокулите и се зачинува со ѓумбир.

Јадењето се сервира во чинии со варен ориз.

притисни ентер