Суспендиран е еден од најдобрите американски атлетски тренери

Поради допинг на четири години е суспендиран Алберто Салазар , американски тренбер , кој работел со најголемите спортисти.

Американската анти-допинг агенција (УСАДА) објави дека Салазар е казнет за „оркестрирање и олеснување на земање на забранети материи“ како тренер за проектот „Најк Орегон“ (НОП), камп во кој се подготвуваа американските атлетичари на долги патеки.

По суспензијата, Атлетската федерација на САД  ја отповика акредитацијата на Салазар за учество во СП во Доха.

Салазар рече дека ќе жали за одлуката на УСАДА, а американскиот производител на спортска облека Најк соопшти дека ќе застане зад него.

„Јас сум шокиран од денешниот резултат“, рече Салазар, додавајќи:

„Моите спортисти и јас сме подложени на неправда, неетички и многу штетен третман од УСАДА“.

„Проектот во Орегон никогаш не дозволил и никогаш нема да дозволи допинг. Ќе се жалам и ќе се залагам за овој нечесен и мачен процес да дојде до вистина“, додаде тој.

УСАДА тврди дека Салазар, кој исто така беше тренер и на шампионот на долги патеки на САД, Метју Центровиц,ги снабдувал спортистите со нелегални материи и ги подучувал како да ги избегнуваат допинг-контролите.

притисни ентер