ПРЕСПАНСКО ЃОМЛЕЗЕ

Рецепт на Емилија Мешуревска

Потребни состојки:  1,8 кг. брашно, 2-3 лажици сол, 1 јајце, 1 л. јогурт, вода и масло по потреба.

          Постапка:

          Во подлабок сад со брашно се додава сол и вода по потреба.

Се прави каша со густина како за палачинки

          Кашата треба да отстои една вечер.

`        Во отстоената каша се додава 1 јајце и 1 л. јогурт.

          По потреба се додава малку вода и сол.

          Тепсијата се загрева во рерна на 250 степени неколку минути.

          Решетката на која е ставена тепсијата претходно е наместена погоре, поблиску до горниот греач.

          Потоа се вади и се попрскува со масло.

          Со црпалка се нанесува каша во тепсијата.

          Кашата се попрскува со масло и тепсијата се враќа во рерна.

          Откако ќе се потпече првата кора тепсијата се вади од рерна.

          Врз првата кора се нанесува нов слој од кашата и се попрскува со масло.

          Истата постапка се повторува се додека не се исполни тепсијата.

          Откако ќе се потпече последната кора, се сече во форма на баклава и се попрскува со масло.

Тепсијата се става во средина на рерната и ѓомлезето се пече уште 40-тина минути.

          Температурата на почеток е 220 степени, а потоа се намалува на 180.

притисни ентер