Одложен е Лондонскиот маратон поради опасноста од коронавирус

Лондонскиот маратон е одложен за октомври поради коронавирусот.

Трката требаше да се одржи на 26 април, е одложена на 4-ти октомври.

Директорот на настанот, Хју Брашер, рече дека иако веста ќе биде „разочарувачка“ за многумина,сепак здравјето на учесниците „е приоритет за сите“.

„Светот се наоѓа во невидена ситуација која се бори со глобална пандемија на Ковид-19 и јавното здравје е приоритет на сите.

„Знаеме колку ќе биде разочарувачка оваа вест за многу  тркачи кои тренираа со месеци, илјадници добротворни акции за кои собираат средства и милиони што ја следат трката секоја година.40-тата трка е закажана за в недела на 4 октомври 2020 година. “

притисни ентер