КУМАНОВСКИ МЕЗАЛК

Рецепт на Иван Додевски

Потребни состојки:  150 гр.бел говедски џигер, 200 гр. говедско шкембе, 50 гр. говедски чапунки (папци), 1 лажица брашно, 1 лажица црвен пипер, 3-4 лажици масло, 1 лажичка сол, ½ лажичка бибер, 1 лажичка буковец, 2 лажички зачин од сув зеленчук. вода по потреба и зачински билки по вкус.

          Постапка:

Џигерот и шкембето се варат одделно околу 4-5 часа.

Папците се варат 7-8 часа, а првата и втората вода се фрла.

Третата вода се задржува и се зачинува со зачински билки.

Од варените папци се добива хомогена цврста смеса.

Варениот џигер и шкембето се сечкаат и се редат во земјенa тава.

Се додава сечкана смеса и се зачинува со: 1 лажичка сол, ½ лажичка бибер, 1 лажичка буковец и 2 лажички зачин од сув зеленчук.

Состојките се мешаат и се додава запршка од: 1 лажица брашно, 1 лажица црвен пипер и 3-4 лажици масло.

Одозгора сите состојки се полеваат со водата со зачински  билки.

Се пече во загреана рерна  2-3 часа на 250 степени.

притисни ентер