Потребни состојки: 150 гр.бел говедски џигер, 200 гр. говедско шкембе, 50 гр. говедски чапунки (папци), 1 лажица брашно, 1 лажица црвен пипер, 3-4 лажици масло, 1 лажичка сол, ½ лажичка бибер, 1 лажичка буковец, 2 лажички зачин од сув зеленчук. вода по потреба и зачински билки по вкус.
Постапка:
Џигерот и шкембето се варат одделно околу 4-5 часа.
Папците се варат 7-8 часа, а првата и втората вода се фрла.
Третата вода се задржува и се зачинува со зачински билки.
Од варените папци се добива хомогена цврста смеса.
Варениот џигер и шкембето се сечкаат и се редат во земјенa тава.
Се додава сечкана смеса и се зачинува со: 1 лажичка сол, ½ лажичка бибер, 1 лажичка буковец и 2 лажички зачин од сув зеленчук.
Состојките се мешаат и се додава запршка од: 1 лажица брашно, 1 лажица црвен пипер и 3-4 лажици масло.
Одозгора сите состојки се полеваат со водата со зачински билки.
Се пече во загреана рерна 2-3 часа на 250 степени.