КОМПИР ТОРТА

РЕЦЕПТ НА МАРИЈА КИРИЌ

Потребни состојки: 7-8 компири, 2 лажици путер, 3 лажици брашно, 100 гр. кашкавал, 100 гр. печеница, 100 гр. свински врат, 100 гр. печурки, малку млеко, малку магдонос, 2 чешни лук, 2 лажички зачин од сув зеленчук, сол и бибер по вкус,

Постапка:

Компирот се вари во вода со малку сол и се гмечи.

Во тенџере се растопува путерот.

Се зачинува со зачин од сув зеленчук и се додаваат 3 лажици брашно и се размешува.

Се додава постепено по малку млеко се додека не се добие хомогена смеса.

Тенџерето се трга од оган и се додаваат последователно следниве сечкани продукти: кашкавал, печеница, свински врат, печурки, магдонос и лук.

Сите состојки се мешаат и се зачинуваат со сол и бибер по вкус.

Смесата се додава во тенџерето со варени компири.

Сите состојки добро се месат со раце.

Од добиената смеса се прават топчиња.

Топчињата се редат во тепсија премачкана со масло.

Се печат во загреана рерна околу 10 минути.

притисни ентер