Јутјубер го украл болидот на татко му од 3 милиони евра и го здробил (ВИДЕО)

Да бидат работите уште полоши, станува збор за Pagani Huayra roadster  кој е произведен во само 100 примероци.

И секој од 100-те примероци е различен, па затоа не било тешко да се пронајде сопственикот. Тим Гилијан во јуни ја пополнил својата колекција со Пагани, а сега автомобилот е подготвен за целосен ремонт благодарение на несовесниот син. Верувале или не, зад воланот на еден од најбрзите и најбруталните автомобили на денешницата се наоѓал 17-годишниот Гејџ Гилијан, кој стои зад YouTube каналот GG Exotics.

Автомобилот е целосно здробен, а предниот крај беше најоштетен, оставајќи го без ниту едно тркало. Биле активирани и воздушните перничиња, а покрај браниците, возилото ја изгуби и вратата на возачот. Гејџ и неговиот совозач поминале без сериозни повреди.

Во секој случај, и покрај фактот дека Тим покрај овој Пагани поседува и автомобили како McLaren Senna, Lamborghini Urus, Bugatti Chiron и Rolls-Royce Dawn, загубата на ова возило тешко ќе му падне. Особено што синот го зел автомобилот без негово знаење.

Да погледнеме како изгледал автомобилот пред несреќата.

Слободна Европа: Како Каракачанов со буџетски средства финансира свои здруженија

Дали стотици илјади лева од државниот буџет можат да одат во невладина организација претставена од политичар со години?

Да,е краткиот одговор, По распространето е дека за оваа цел партијата на овој политичар треба да биде на власт. Исто така, помага ако адресата на здружението одговара на адресата на партијата. Помага уште повеќе ако здружението ја спонзорира телевизијата „партија“, која се наоѓа на истата адреса. Сепак, во оваа приказна има повеќе од една организација и повеќе партиски активисти. Сепак, сè води кон една адреса.

Македонскиот научен институт (МНИ) доби 440 000 лева во парите на даночните обврзници во текот на изминатите пет години. Политичката сила со која е поврзана организацијата е ИМРО - една од партиите во владејачката коалиција. Здружението е основано во 1990 година и се прогласи за наследник на Македонскиот научен институт основан во 1923 година.

Државата започна да го поддржува финансиски во истата година во која ИМРО започна да ја поддржува втората влада на Бојко Борисов (2014-2017). Парите се зголемија откако ММРО официјално влезе во извршната власт на третата влада на Борисов, т.е. сегашноста.

Бугарската влада веќе петта година по ред го финансира здружението „Македонски научен институт“ (МНИ) кое, меѓудругото, има за цел да ја „расветлува насилната денационализација на бугарското население во Македонија“. Бугарските медиуми го пренесуваат истражувањето на бугарската редакција на „Слободна Европа“, во кое се наведува дека за таа цел досега од парите на даночните обврзници во Бугарија биле издвоени околу 220 илјади евра.

МНИ е директно поврзано со партијата ВМРО-БНД на актуелниот бугарски вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов кој деновиве е најгласниот противник на почетокот на преговорите на С. Македонија со ЕУ.

Со веќе усвоениот Закон за државниот буџет за следната година, 2021 година ќе биде шеста година по ред во која невладината организација ќе добие финансирање директно од трезорот.

Точката во буџетот, во која се испишани парите за „Македонскиот научен институт“, се нарекува „Субвенции и други тековни трансфери за непрофитни правни лица“.

На овој начин, државата ги поддржува организациите како што се Бугарскиот црвен крст, синдикатите на инвалиди, слепи и глуви во Бугарија, Бугарската православна црква и други. Во истата колона беше напишан предлогот на МРФ за непостоечкото здружение „Дари.бг“ да добие над 1 милион лева.

Законот за државен буџет за следната година вели дека Македонскиот научен институт ќе добие 100.000 лева. Истата сума ја прими организацијата и за тековната и за претходните две години (2018 и 2019 година) Здружението доби државни пари во 2016 и 2017 година, но тогаш парите беа по 70 000 лева.

Средствата се издвојуваат од буџетот на Министерството за образование и наука. Сепак, здружението на Македонски научен институт не е акредитиран научен институт, и покрај неговото име. т.е. не помина низ Националната агенција за проценка и акредитација. Според Регистарот на непрофитни правни лица, тоа е невладина организација од јавен интерес. Неговите цели се „да го осветли јавното мислење во земјата и странство за присилната денационализација на бугарското население во Македонија; да ги открие фалсификатите на историското минато и да ја открие природата на национално-ослободителното движење на Бугарите во Македонија“.

Според упатството во регистрите, Македонскиот научен институт е сместен во зградата на улицата Пироцка 5 во Софија, каде што седиштето на една од владејачките партии, имено ВМРО, се наоѓа на два ката горе.

Како претставници на здружението се регистрирани две лица - Георги Николов и Владимир Митов, кој е советник во Софискиот општински совет од групата „Патриоти за Софија“, од квотата на ВМРО.

„Македонски научен институт“ започна да добива државна субвенција во 2016 година. Пред тоа, државата не сметаше дека треба да ги поддржува нејзините активности, бидејќи го поддржува бугарскиот Црвен крст, на пример.

Во тоа време, ВМРО беше дел од коалицијата „Патриотска Форт“ претставена во парламентот, која потпиша договор со ГЕРБ за поддршка на кабинетот на Борисов, формиран по договорите за коалиција со Реформистичкиот блок и АБЦ.

Патриотскиот фронт официјално нема свои министри, но според договорот со ГЕРБ тој е дел од парламентарното мнозинство и усвојувањето на владејачките предлози зависи од замениците на ВМРО.

На изборите во 2017 година, Патриотскиот фронт веќе се појави како Обединети патриоти, кој веќе има министри. Ова е моментот кога ВМРО официјално доаѓа на власт.

Со влегувањето на ВМРО во извршната власт, парите за здружението почнаа да се зголемуваат. Првиот буџет направен од владата Борисов (оној за 2018 година), во кој вицепремиер е лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, му дава повеќе од 30 000 лева за здружението. Така, во 2018, 2019 и 2020 година, парите што „Македонскиот научен институт“ ги добива за своите активности од државата на годишно ниво, изнесуваат 100 000 лева.

„Кој е вашиот проблем со ова“, рече Владимир Митов, претставник на Македонскиот институт за наука и општински советник на ВМРО, како одговор на барањето за Слободна Европа. Според него, во врска со финансирањето на организацијата од државниот буџет и врската со ВМРО, „се бара теле“.

„Што сакате - да дојдете и да ги побарате моите дипломи пред вас? „Јас сум во институтот како историчар, а не како политичар“, рече општинскиот советник.

-Остана неодговорено и прашањето за што се потрошени парите во износ од скоро половина милион лева од државниот буџет. „Вие не сте тие на кои треба да пријавам“, рече Владимир Митов на прашањето зошто организацијата користела 440 000 лева во државни фондови. Потоа додаде дека здружението објавува периодични списанија, организира конференции и многу повеќе.

Ги проверивме извештаите за буџетската субвенција, кои Македонскиот научен институт ги објави на својата веб-страница.

Од документите не е јасно кои активности ги финансирала организацијата со 100.000 лева во тековната 2020 година. Сепак, може да се види (без јасна точна сума - р.) Дека во 2019 година институтот во своите месечни извештаи го внесувал ТВ-емисијата „Време за Македонија“, емитувана на ТВ „Бугарија 24“.

Политичарите и новинарите го нарекуваат каналот „телевизија ВМРО“. Според информациите на страницата за медиуми, каналот е единствена сопственост на Визион Лаб ЕООД, а сопственик на главниот град е Мартин Христов.

Седиштето на компанијата се наоѓа повторно на улицата Пиротска 5, каде што е регистриран „Македонскиот научен институт“ и каде е седиштето на ВМРО.

Интернет-страницата на медиумот покажува дека неговата содржина не е едноставно „патриотска“, туку отворено партизирана, бранејќи ги и промовирајќи ги позициите на ИМРО. Партиските заменици често се единствените гости во емисиите.

И повеќе пари, и повеќе случајности

Следните 100 000 лева за „Македонскиот научен институт“ се заведени како предлог во нацрт-буџетот за следната година. Но, тоа не е сè. Помеѓу првото и второто читање на законот, пратениците од ИМРО дадоа уште два предлога за финансирање на организации - 35 000 лева што треба да ги прими научниот институт Добруџа и истата сума за Бугарското здружение на генерации од Македонија.

Последователно, предлогот за „Научниот институт Добруџа“ беше повлечен, но тој за Бугарското здружение на генери од Македонија не е.

Прашавме еден од подносителите на двата текста - пратеникот од пратеничката група на „Обединети патриоти“ Julулијан Ангелов (ИМРО), кој објасни дека се откажал од идејата за финансирање на „Научниот институт Добруџа“ бидејќи не ги исполнува условите на закон.

Средства од државниот буџет во Бугарија можат да добиваат само невладини организации чија регистрација е од јавен интерес. „Научниот институт Добруџа е во приватна корист, и дознав за тоа подоцна“, објасни пратеникот.

Предлогот за финансирање на Бугарското здружение на македонски племиња ќе го разгледа парламентот.

Според упатството во регистрите, Наум Каичев е заменик претседател на Бугарското здружение на македонски племиња. Тој е исто така потпретседател на Македонскиот научен институт. Постои уште една врска помеѓу двете организации - нивниот основач е доц.д-р Александар Гребенаров.

„Нема ништо лошо во целата работа“, рече пратеникот на ВМРО, Јулијан Ангелов, запрашан за поврзаноста на овие организации со неговата партија.

„Дали е кривично дело Македонскиот институт да добива средства?“, Праша пратеникот додавајќи дека Слободна Европа има проблем доколку „продолжи да ги задоволува Македонците и Скопје“.

„Ако сте решиле да оцрните, маскирате и плукате по стара институција - ова е вашиот проблем“, додаде Ангелов и ја затвори слушалката.

Доколку се донесе буџетот за следната година, средствата на даночните обврзници, кои ќе го финансираат „Македонскиот научен институт“, ќе се зголемат за уште 100 000 лева. Така, организацијата ќе добие вкупно повеќе од половина милион лева од трезорот. Доколку биде одобрен предлогот на пратениците од „Обединети патриоти“ да добијат средства од Бугарското здружение на македонски кланови, средствата ќе се зголемат за уште 35 000 лева.

Слободна Европа побара коментар од вицепремиерот и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, но тој не одговараше на телефонските повици.

Извор: Свободнаевропа.бг

Медицинска асоцијација ги наведе непосакуваните ефекти од вакцините на „Модерна“и „Фајзер“

Експерти од Американската медицинска асоцијација ги наведоа непосакуваните ефекти од вакцината против коронавирусот на американските компании „Модерна“ и „Фајзер“. 

Истакнувајќи дека двете вакцини имаат непријатни, но безопасни непосакувани ефекти на кои пациентите треба да бидат подготвени.

Доброволците кои учествуваа во испитувањето на вакцината на компанијата „Модерна“ како единствен непријатен ефект ја наведоа болката на местото на убодот при вакцинирањето.

По примањето на првата доза од вакцината, тој непосакуван ефект го пријавиле 2,7 отсто од пациентите. По втората доза 9,7 отсто од вакцинираните чувствувале замор, 8,9 отсто болка во мускулите, а 5,2 отсто се жалеле на болка во зглобовите. Уште 4,5 отсто од пациентите по вакцинирањето имале главоболка, а 4,1 отсто се жалеле на болка кај местото на убодот.

Вакцината на компанијата „Фајзер“ предизвикала главоболка кај отприлика четири отсто од вакцинираните по примање на втората доза. Пациентите не се жалеле на други непосакувани ефекти од вакцината.

ВМРО-ДПМНЕ: Македонија се срами од Заев, после неговите навреди останува само едно, оставка

Премиерот во заминување, Зоран Заев, е човекот од кој Македонија се срами. 

Неговата политика на свиткана кичма и пазарење со националните интереси е поразена. Осамен е и исплашен, бидејќи му е јасно дека и неговите сопартијци и сите граѓани ја прочитаа неговата погубна политика и се погласно се спротивставуваат.

Никој во Македонија нема да му дозволи на Заев, за своите лични интереси и задржување на фотељата да тргува со идентитетот, македонскиот јазик и народ, со историјата. Тој го погази достоинството на Македонците и тоа не само на овие што се денес живи, туку и на илјадниците кои ги положиле животите за Македонија. Со кое право ја негира антифашистичката борба, со кое право ја негира македонската борба во илинденскиот период?

Затоа одговорот на народот е жесток и затоа стравот на премиерот во заминување, Зоран Заев, е голем. Народот од него бара прво извинување за навредите кон Македонија, кон народот и историјата, а потоа и оставка.

Оставка на Заев, слобода за народот.

Заев или Македонија.

Со почит,

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ

притисни ентер