И покрај пандемијата , само во една земја е зголемена продажбата на автомобили

Во време кога пандемијата на коронавирус буквално го уништува пазарот, а скоро сите гранки на економијата бележат драматични падови, во оваа земја пазарот на автомобили расте.

Коронавирусот успеа да ја парализира и Русија, оставајќи го јавниот сектор на принуден одмор до крајот на април. Многу Руси ги напуштија градовите и привремено се преселија во колибите во руралните делови на земјата. Фабриките застанаа, барем повеќето, а сепак, пазарот на автомобили цвета. Тајната лежи во големиот пад на вредноста на руската валута, така што Русите побрзаа да купуваат автомобили по стари цени.

Според Аутостат, Русите минатиот месец купиле над 160.640 нови автомобили, што претставува зголемување од скоро 23% во однос на истиот период минатата година. Како што се очекува, најпродаваната е Лада која го има петтина од пазарот во свои раце, а по неа следат Киа со 23.648 продадени единици (+ 35%) и Хјундаи (околу 18 000 возила, + 29,3%). Склоноста кон корејските брендови е сосема логична со оглед на тоа што моделите за локалниот пазар се произведуваат на локално ниво. На првите 5 места се заокружуваат уште два „домашни“ марки, Рено (околу 13.000 п.п., + 10,2%) и Фолксваген (11.617 п.п., + 39,5%).

Најпродавани модели на рускиот пазар се уште се на Лада, Грант и Веста со продадени повеќе од 10,000 примероци. Следуваат Киа Рио, Хјундаи Крета и ВВ Поло Седан.

Податоците за април ќе бидат далеку полоши, проценуваат многу експерти. Покрај повисоките цени, постои и фактот дека заради карантинот е можно да се купи автомобил само преку Интернет. Исто така, коронавирусот се очекува да ја зафати Русија посериозно во текот на април.

притисни ентер