И BMW ја затвори фабриката во САД

BMW е меѓу последните производители што одлучи да ги затвори производните капацитети.

И додека пред неколку дена БМВ одлучи да ги затвори европските постројки дури по еден месец, имал други планови за Америка. Така, минатата недела дојде порака од БМВ, во која се вели дека ја следат состојбата и не го запираат производството:

"Одлуките за тоа кога и кога фабриката ќе се затвори се донесуваат индивидуално и најмногу зависат од активностите во регионот. Во случајот со фабриката во Спартанбург, секојдневно ја следиме ситуацијата и сме во контакт со државните и локалните власти".

Во меѓувреме, состојбата со пандемијата на коронавирус е драматично променета, при што скоро сите производители на автомобили ги затворија своите фабрики, од американската тројка (Форд, ФЦА, ГМ) до Хонда.

Поради ова, само една недела подоцна нова објава и нова одлука од БМВ: „Пандемијата на коронавирусот резултираше во динамична ситуација, па затоа моравме да ги прилагодиме нашите планови. Одлуката за самоизолирање во некои земји го наруши синџирот на снабдување уште пред да го испланираме затворањето . Фабриката Спартанбург ќе биде затворена на две недели, почнувајќи од оваа недела “.

Фабриката во Спартанбург произведува BMW кросовери, од моделите X3 до X7, вклучувајќи М модели и хибриди.

притисни ентер