ЕУ министрите договорија итни мерки во борбата против тероризмот

Министрите за правда и за внатрешни работи на 28-те земји-членки на Европската унија на вонредниот состанок на советот на ЕУ одржан во Брисел договорија итни мерки во борбата против тероризмот.

По терористичките напади во белгиската престолнина, ЕУ министрите договорија десет итни мерки за борба против тероризмот, и во најкус рок преземање на радикални чекори за сузбивање на терористичките мрежи и нивно разбивање со цел зачувување на мирот во Европа.

Министрите изразуваат шок од нападите во Брисел на 22 март 2016 година .

Тие се згрозени од овие ужасни терористички акти и истите најостро ги осудуваат.

Со цел подобрување на колективната способност за борба против тероризмот,тие на земјите-членки на ЕУ за правда и внатрешни работи им  препорачаа неколку мерки.

Итно усвојување и имплементирање на директива со што ќе се обезбеди размена на податоци меѓу ЕУ членките за сите патници, брзо завршување на законодавството за борба против тероризмот, за системски прегледи на надворешните граници на шенегн зоната, контрола на набавувањето и поседување на огнено оружје, продолжување на европскиот информативен систем за криминални досиеја „Екрис“ на државјани од трети земји, како и спроведување на акцискиот план за борба против финансирање на тероризмот, фалсификувањето на документи и целосна имплементација на постојните правила на ЕУ за експлозивни прокурзори.
притисни ентер