Двајца десетгодишници од Франција пронашле златни прачки во плакарот на баба им

Две десетгодишни деца од Франција кои си играле во градината на семејниот дом во Вендом за време на карантинот против коронавирус нашле вредно откритие.

Штом француската влада воведе карантински мерки, нивните родители решиле да го напуштат Париз, каде што живеело семејството, и да се преселат во семејниот дом во Вендом, југозападно од главниот град, пишува Би-Би-Си.

Нивните синови, двајцата десетгодишници, сакале да направат куќа од гранки, лисја и чаршави во градината. Татко им рекол да земат чаршави од плакарот на нивната баба во собата за гости. Додека ги ваделе чаршавите од плакарот, на момчињата им паднале два прилично тешки предмети рече Филипе Руилак, локален антиквар и колекционер за француската БФМТВ.

Необичните предмети не им биле интересни на момчињата, па затоа ги вратиле во плакарот. Но, кога му кажале на нивниот татко што се случило, тој ги замолил да ги донесат овие необични предмети, на почетокот мислејќи дека тие се држачи за нож на неговата баба.

Кога одблизу погледнал, го повикал Руилак и му испратил фотографии, а аукционерот објаснил дека се работи за две златни шипки, секоја со тежина од еден килограм. И двете биле понудени на интернет аукцијата на аукциската куќа „Руилак“, а нивната вредност се проценува на 40.000 евра по парче.

Утврдено е дека нивната баба ги купила во 1967 година и дека имаат и сертификат за купувањето.

"Цената на златото се зголеми како резултат на пандемијата на коронавирус, така што ќе почекаме малку подолго за вредноста на прачките да порасне уште повеќе. Можевме да добиеме барем 100.000 евра", процени Руилак.

Но, момчињата не биле подготвени да се откажат од вредното откритие без компензација. Нивните родители ветиле дека ќе им изградат базен во градината.

притисни ентер