Потребни состојки: околу 2 кг. брашно, 500 гр. спанаќ, 1 коцка квасец, малку масло, малку сол, малку шеќер и околу 1 л. млака вода.
Постапка:
Во подлабок сад со брашно се става: малку сол, малку шеќер, 1 квасец и малку масло.
Потоа постепено се додава млака вода и се замесува тесто.
Тестото треба добро да се измеси со раце.
Потоа се дели на 6 топки кои се оставаат да отстојат околу 15 минути.
За тоа време се обарува спанаќот со малку сол и масло.
Од првата топка се сука голема кора и се дели на половина.
На ивиците од половините се реди филот од обарен спанаќ.
Потоа секоја половинa со фил се витка и се реди во тепсија премачкана со масло.
Истата постапка се повторува и со останатите топки од тесто се додека не се исполни тепсијата.
Питата се пече во загреана рерна околу 20 минути.