Колекционер платил 1,31 милион долари за ретка монета

Ретка паричка со ликот на Едвард VIII. од 1937 година е продадена на приватен колекционер за 1,31 милиони долари, што е најскапата досега продадена монета.

Монетата е една од шесте изработени од кралската ковачница кога Едвард стана крал во 1936 година и требаше да биде масовно произведена од 1 јануари 1937 година.

Сепак, тој абдицира во 1936 година за да се ожени за разведената Американка  Валис Симпсон, така што производството било прекинато и монетите со неговиот лик никогаш не влеголе во употреба.

Едуард VIII. инсистирал на тоа да му биде прикажан левиот профил од неговиот портрет, кршејќи ја традицијата, каде британските монарси биле прикажани на монетите од десната страна на лицето.

Вработените во Кралската ковачница сметаат дека го сторил тоа затоа што сакал да покаже дека е различен.

Кралската монета е еден вид златна монета со кралска фигура во вредност од една фунта. Повеќе не е во употреба, но сепак е прифатена како легално средство за плаќање во Велика Британија.

Направена од 22-каратно злато, малку помала и полесна од модерната монета, со димензии 22 милиметри во дијаметар и тежи 7,98 грама.

„Англиската златна монета на Едуард VIII е една од најретките и најпосакуваните монети во светот, така што не е изненадување што е поставен нов рекорд за британски монети“, рече Ребека Морган, шеф на колекцијата по повод 1100-годишната од кралската ковачница.

Од шесте оригинални парчиња, четири се во музеи и институции и две завршија во рацете на приватни колекционери.

Тие не биле познати до 1970 година, бидејќи се чувале затворени и не биле дел од музејска колекција, поради чувствителноста од абдицијата на Едвард.

притисни ентер