Владата го отпочна процесот за воведување на медиумската писменост во образовниот процес

Лажните вести се современо оружје за уништување на поединецот и општествените вредности, нивното детектирање е потреба на модерното време, се наведува во соопштението на Владата.

Владата во соработка со Македонскиот институт за медиуми (МИМ), со поддршка на Делегацијата на Европската Унија (ЕУ), денеска, во Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“ организираа дебата со наслов „Воведување на медиумската писменост во образованието“, на која учествуваа голем број ученици, професори, претставници на граѓански организации и експерти од оваа област.

Говорејќи за суштинското значење на медиумската писменост и медиумската култура, министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски подвлече дека употребата на модерните, социјални медиуми, интернетот, кои денеска се одлика на секој млад човек го отвора прашањето за тоа како информациите се прифаќаат од оние кои ги примаат и дали тие се проверуваат.

Притоа, министерот Поповски образложи податоци според кои од 86 проценти од домаќинствата кои користат интернет, а од нив 73 проценти се изјасниле дека тоа го прават секојдневно, 83 проценти од популацијата која користи интернет не ги проверува фактите кои ги прочитале.

„Тоа го отвора прашањето да најдеме начин, на граѓаните да им помогнеме, да ги информираме, дека треба да ги детектираат дезинформациите и лажните вести со кои секојдневно се бомбардирани“, рече министерот Поповски.

Тој, подвлече дека од една страна интернетот носи брза комуникација, отвореност и пристапност, заштита на слобода на изразување и на сите човекови права, но од друга страна интернетот може да значи радикализам, национализам, говор на омраза и напад на секоја единка и целото општество.

„Лажните вести се оценуваат како современо оружје на масовно уништување со таргет на семејството, пријателите, заедницата и тоа претставува глобален проблем“, додаде Поповски потсетувајќи дека и денешната дискусија и вклучувањето на сите релевантни институции и чинители ќе помогне во изнаоѓање решенија и модули за зајакнување на медиумската писменост и култура не само кај младите, туку и кај постарата популација.

 Министерот за образование и наука Арбeр Адеми, во своето обраќање се задржа на важноста на системот на формалното и неформалното образование и неговата структурна поставеност на генерациите кои се стекнуваат со креативни, информатички претприемачки и други вештини во текот на своето школување.

,,Владата на Република Северна Македонија се труди националниот образовен систем да биде сеопфатен и секако, постојано ажуриран, од аспект на следење и воведување на најновите глобални образовни трендови и текови на национално ниво“, подвлече министерот Адеми истакнувајќи дека фокусот е на креирањето квалитетен, механизам во рамки на образовниот систем кој медиумски ќе ги описменува учениците и ќе создава индивидуи кои уште од рана возраст ќе знаат да препознаваат лажни вести и критички ќе ги селектираат информациите препознавајќи манипулации и правејќи разлика за она што е вистинито.

Претставникот на Делегацијата на ЕУ во нашата земја, политичкиот советник Феручо Бого ја подвлече поддршката која ја дава Европската Унија по ова прашање и ја истакна важноста да се разговара за интернетот како средство за комуникација и за потребата да се информира за концептот на медиумската писменост, односно да се јакне способноста за откривање на вистинските вести притоа почитувајќи ги основните вредности на општеството.

„Mедиумската писменост заедно со писменоста како базична јазична компетенција во најопшта смисла на зборот, одат во прилог на целокупното развивање на младите личности кои се формираат во рамките на образовниот процес, рече директорот на Бирото за образование, Зекирија Хасипи осврнувајќи се на начините на кои нашиот образовен систем се справува со темите од медиумска писменост и како ги создава знаењата и вештините кај нашите ученици. 

Присутните наставници, професори и средношколци покажаа голем интерес за темата и ги изнесоа своите критички размислувања за унапредување на наставните програми, учебниците и образовниот систем, сугерирајќи како да се коригираат одредени недостатоци.

Владините претставници изразија задоволство од отворената дебата констатирајќи дека јавните дискусии се организираат за да се чујат ставовите на сите инволвирани со цел да се најдат најдобрите заеднички решенија.

Илјадници португалски полицајци излегоа на протест – бараат повисоки плати (ВИДЕО)

Илјадници португалски полицајци и жандарми протестираа по улиците на Лисабон и побараа зголемување на платите , а воедно предупредија за недостиг на персонал.

Кон крајот на попладневните часови, полицајците тргнаа кон зградата на парламентот, носејќи транспаренти на кои бараат „фер плати и пристојни услови за работа“, пренесе АФП.

Тоа е првото поголемо социјално движење од победата на социјалистичката влада и парламентарните избори во октомври.

Социјалистичката влада на премиерот Антонио Коста веќе се соочи со бран протести од страна на повеќе категории работници минатата зима, разочарани што политиката не се движи кон зголемување на куповната моќ по долгогодишното штедење и економска криза.

Полицајците предупредуваат на „постојаната неподвижност“ на владата во однос на условите за исплата на плати и пензии, објасни претседателот на Унијата на полициски професионалци, Пауло Родригез.

„Министрите останаа исти и ништо значајно не се смени за последните четири години, така што ова создава нестабилност и неефикасност на нашите тимови“, рече првиот човек на главниот полициски синдикат, кој претставува скоро половина од околу 20.000 полицајци во Португалија.

Израел го обвини премиерот Нетанјаху за корупција

Сеуште актуелниот израелски премиер Бенјамин Нетанјаху, кој загуби на неодамнешните избори, е обвинет за корупција.

Попладнево, израелскиот јавен обвинител официјално го обвини Нетанјаху за серија коруптивни практики, пренесува Асошиејтед Прес.

Јавниот обвинител Авичаи Манделблит издаде обвинение во кое го обвинува израелскиот премиер за измама, нарушување на довербата и примање мито.

Нетанјаху се изјасни за невин и дека е жртва на прогон.

Венеција поради поплавите може да го загуби статусот на заштитен град од УНЕСКО

Венеција може да го загуби статусот како заштитено светско културно наследство доколку не може да се заштити од сè поголемите поплави, предупредија вчера претставниците на УНЕСКО, нудејќи помош во обновата на градот.

„Најважните згради на листата на светското наследство се загрозени ... поради тоа сме загрижени, особено затоа што ова не е изолиран случај“, рече Мехтилд Реслер, директор на Центарот за светско наследство.

Венеција беше погодена од највисоката поплава овој месец за повеќе од 50 години, со прилив од дури 1,8 метри, што предизвика огромна штета.

Досега, само две знаменитости се  отстранети од списокот на светско наследство на УНЕСКО. Прво е отстрането арапското светилиште Орикс во Оман во 2007 година заради недостаток на заштита , а потоа долината на реката Лаба кај Дрезден во 2009 година каде што е изграден мост.

Со оглед на тоа што Венеција е сè поплавена, советодавната мисија на УНЕСКО треба да го посети градот во 2020 година, а Центарот за светско наследство се подготвува да испрати експерти за да проценат заедно со градските власти , а воедно УНЕСКО  е подготвено да помогне во собирањето средства за реконструкција.

Со своите 118 острови и лагуни, Венеција беше прогласена за светско наследство во 1987 година.

Рослер предупреди дека високиот прилив и поплавите во Венеција е јасен доказ за влошување на климатските промени и рече дека УНЕСКО и националните и градските власти мораат да го решат ова на долг рок.

притисни ентер