Тензично меѓу блиските на убиениот музичар и поддржувачите на „Златна Зора“

Во салата за свечености во судот во Атина, денеска продолжува сослушувањето на лидерот на „Златна Зора“, Никос Михалољакос, во рамките на судскиот процес што се води против партијата со обвинение дека станува збор за криминална организација.

Вчерашниот прв дел од сослушувањето заврши тензично, откако претседателката на судот го заврши рочиштето и следеа слогани и дофрлања меѓу поддржувачите на „Златна Зора“ и семејството и пријателите на убиениот музичар Павлос Фисас, а меѓу двете страни се најдоа фоторепортери и силно полициско обезбедување.

Мајката на убиениот Павлос Фисас, негови роднини и пријатели извикуваа „убиец“ кон Михалољакос, по што поддржувачите на Златна Зора го скандираа нивниот партиски слоган „Крв, Чест, Златна Зора“, за веднаш да добијат одговор од другата страна „Павлос е жив, уништете ги нацистите“.

Специјалните полициски единици формираа два коридори, за двете страни да не дојдат во директен контакт и за да се избегнат инциденти./МИА.

притисни ентер