ОН : Драматично опаѓа бројот на деца на Балканот

Драматичен пад на бројот на населението во земјите на југоисточна Европа , пред се поради иселување на младите , ја загрозува способноста на овие земји да обезбедат социјална заштита , предупредија денеска Обединетите нации.

Според најновата проценка на ООН, 9 од 10-те земји со најбрзо опаѓање се во Источна и Југоисточна Европа, изјави Алана Армитаж, директор на Фондот за население на ООН за Источна Европа и Централна Азија, за Ројтерс.

ООН проценува дека до 2050 година Бугарија ќе изгуби четвртина од сегашното население и дека сите околни земји ќе го загубат голем број од своето население во наредните децении.

„Со помалку деца и голема емиграција, населението во Југоисточна Европа се намалува и старее, а за разлика од Западна Европа, нема тенденција на имиграција да ја пополни празнината“, рече Армитаж.

Во повеќето земји од Југоисточна Европа, помеѓу 1995 и 2035 година, процентот на луѓе над 65 години ќе биде двојно поголем, а во некои, три пати од сегашниот број , проценува ООН.

Помалку работоспособно население го поставува прашањето за одржливоста на сегашниот систем на благосостојба, вклучувајќи ги и пензиите, рече Армитаж.

Армитаж смета дека подобрата грижа за децата, пофлексибилното работно време, породилното отсуство за двајцата родители се некои од решенијата за решавање на демографскиот проблем.

притисни ентер