Загадувањето на воздухот причина за 400 илјади предвремени смртни случаи во 2016

Загадувањето на воздухот во 2016 предизвикало 400 000 предвремени смртни случаи, а речиси секој жител на Европа , кој живее во градовите е изложен на загадување над дозволеното.

Овие податоци се наведени во извештајот на Европската агенција за заштита на животната средина (ЕЕА) објавен вчера.

Загадувањето на воздухот во моментов е најголем ризик за животната средина кога станува збор за здравјето на луѓето, се наведува во извештајот на агенцијата.

Авторот на извештајот, специјалистот за квалитет на воздухот на ЕЕА, Алберто Гонзалез Ортиз, вели дека иако нивоата на опасни и штетни честички се намалуваат во европските градови, тоа не напредува со доволна брзина.

притисни ентер