Смртоносната ебола наскоро ќе може да се лекува

Еболата наскоро би станала болест што се лекува , откако испитувањата на два лека дадоа позитивни резултати.

Четири лекови биле тестирани кај пациенти во Конго, каде изби голема епидемија на овој вирус.

СЗО објави дека студијата покажала дека два лека биле значително поефикасни од другите во лекувањето на болеста. Во истиот извештај се вели дека повеќе од 90 проценти од заразените преживуваат ако се лекуваат со најефикасните од четирите лекови тестирани во раните фази на болеста. Беше договорено дека лековите отсега ќе се користат за лекување на сите пациенти кои страдаат од оваа болест во ДР Конго.

Американскиот национален институт за алергии и заразни болести (НИАИД), кој ја ко-финансираше студијата, рече дека тоа е „исклучително добра вест“ кога станува збор за борба против еболата.

притисни ентер