Ексклузивно: Канал 5 открива како се снимале „Ла Верита“ бомбите

Пукањето на „Ла Верита бомбите“  донесоа еден нов начин на прибирање на компромитирачки, но сепак доказни материјали.

Во објавените бомби на СДСМ во 2015 година јасно беше дека снимените незаконски разговори беа снимени со уреди за снимање на телекокунуикациите како што се обичните и мобилните линии.  

Што ново дознавме со овие бомби?  Во случајот „Рекет“ се користат два начина за обезбедување на сега само аудио материјали.  Од денешната бомба на „Ла Верита“ дознавме и тоа преку еден момент оној кој го преведувал текстот на англиски јазик дека тој очигледно и гледал и слушал видео и звук.

Во еден момент Боки 13 му покажува фотографии на Камчев, а преведувачот објаснува како да го гледа видеото и објаснува дека Боки 13 му ги покажува фотографиите. Засега прашањето е: Зошто се уште јавноста во Македонија нема можност да го види видеото, туку само да слуша? Дали самиот начин на снимање на видеото ќе покаже и кои се тие кои ја обезбедиле според нашите информации софистицираната опрема за снимање на ваков тип на докази.  Интересно е тоа што во еден од сниманите телефонски разговори се слушаат нови аудио моменти самиот звук на ѕвонење на апаратот на Камчев и во еден момент, еден звук кога пристигнува порака на интернет апликација за вајбер, ватсап.

Во моментов не може да се купи ваква апликација со која можете да ги снимате разговорите преку интернет апликациите со која можете да ги снимате вашите разговори преку интренет. Постојат мал број наменети за американскиот пазар и се поврзуваат со одреден интернет оператор.

 Овие два аудио сигнали ѕвонењето и вајбер сигналот навестуваат, но без  100 посто гаранција дека телефонскиот апарат на Јордан Камчев е обработен на одреден начин за де се овозможи целосно снимање на сигналот кој влегува во микрофонот како и на сигналот од звучникот.

Технолошкиот напредок оди дотаму да повеќе нема сигурност и тајност и е добредојденво ваквите случаи кога треба да се обезбедат докази за одредени криминални дејствија.

Тодор Петров и Мухамед Халили во „Само вистина“

Вечерва во „Само вистина“ гости беа Тодор Петров и Мухамед Халили.

Тезата дека со недобивањето на датумот за преговори може да се дестабилизира Балканот не држи вели потпретседателот на „Европското движење“  Мухамед Халили во вечерашното издание на „Само вистина“. Неговиот соговорник Тодор Петров претседател на Светскиот Македонски Конгрес пак, верува дека постојат сили кои може да предизвикаат контролирана нестабилност за да покажат дека одлуката на Европската Унија е погрешна

- После сите случувања во Македонија недовербата на јавноста во политичарите е голема. Гласачите веќе нема да им веруваат ништо во пресрет на предвремените избори, оцени потпретседателот на „Европското движење“  Мухамед Халили во вечерашното издание на „Само вистина“. Неговиот соговорник Тодор Петров претседател на Светскиот Македонски Конгрес пак смета дека политичарите ќе манипулираат со јавноста дека Европската Унија стои позади актуелната Влада за да заврши процесот на евроинтеграции

- Ние се залажуваме ако мислиме дека земјата само треба да ги исполни реформите затоа што почетокот на преговори со ЕУ е и политичка одлука, рече потпретседателот на „Европското движење“  Мухамед Халили во вечерашното издание на „Само вистина“. Неговиот соговорник Тодор Петров претседател на Светскиот Македонски Конгрес пак, не ја разбира еуфоријата во јавноста дека недобивањето на датум за преговори е прашање да се биде или не  

Погледнете ја целосно вечерашната емисија „Само вистина“ овде.

Брнс: Ратификацијата е резултат на напорна работа и посветеност кон вложување во иднината

Американската амбасадорка Кејт Брнс ја поздрави ратификацијата на пристапниот протоколот на Северна Македонија во НАТО од страна на Сенатот на САД, оценувајќи ја како резултат на напорна работа и посветеност кон вложување во иднината.

– Многу задоволна поради огромната поддршка на Сенатот во ратификацијата на пристапниот протоколот на Северна Македонија во НАТО од страна на САД. Тоа е резултат на напорна работа и посветеност кон вложување во иднината. Со нетрпение очекувам продолжување на развојот и зајакнување на партнерството меѓу нашите две земји, порача на Твитер американската амбасадорка Брнс.

Сенатот на Соединетите американски држави денеска со 91 глас „за" и два „не" го изгласа  пристапниот протокол за влез на Северна Македонија во НАТО.

Владата одобри зголемување на буџетот за поддршка на иновациите на компаниите за 12 пати

Владата донесе одлука за давање согласност на „Програма за измени и дополнувања на Среднорочна програма за работа на Фондот за иновации и технолошки развој за финансиска поддршка на микро, мали и средни претпријатија за 2018-2020 година".

Со предложените измени, информираат од владината прес-служба, се предвидува проширување на буџетот на планираните јавни повици за технолошки развој од Планот за економски раст, како и проширување на буџетот за финансирање на проекти во рамки на тековниот повик за комерцијализација на иновации. Со овие измени директно или индиректно се таргетирани помеѓу 170 – 200 компании (зависно од буџетите и конечната одлука на Комитетот за одобрување на ко-финансирање) од пристигнатите 487 апликации.

Вкупниот обем на планирани инвестиции кај овие компании, се наведува во соопштението, е нешто над 87 милиони евра, од кои 67 отсто или над 58 милиони евра се побарано учество на Фондот, додека 33 отсто или околу 29 милиони евра се сопствени средства кои апликантите планираат да ги вложат во домашната економија. Иницијално предвидениот буџет за овој јавен повик е пет милиони евра, со што аплицираниот износ се надминува за речиси 12 пати.

притисни ентер