Штрајк на грчките државни болници

Грчките државни болници ќе штрајкуваат денес. 

Здравствените установи ќе прифатат само случаи на вонредни состојби, објавија локалните медиуми.

Синдикатите инсистираат на повеќе пари во секторот и подобри работни услови. 

Исто така, ги повикува пациентите да престанат да плаќаат за лекови и здравствена заштита.

„Јавното здравје има потреба од инвестиции во човечки ресурси, медицинска опрема и инфраструктура, така што граѓаните ќе можат да престанат да плаќаат некои од трошоците за лекување”, порачуваат организаторите.

притисни ентер