Научниците открија терапија за драстично намалување на ризикот од срцев удар

Докторите од САД објавија план за радикална генска терапија со цел драстично да се намали ризикот од срцев удар.

На светско ниво срцевите удари се број еден во смртноста на населението. Оваа генска терапија би се применувала еднаш во животот и тоа со инекција.

Во текот на наредните три години ќе бидат извршени дополнителни испитувања за да се обезбеди целосна сигурност. целта е да се им се помогне на лицата со ретки генетски пореметувања , кои се подложни на срцев удар на возраст од 30 , односно 40 години.

Ако терапијата се покаже за успешна кај нив , дојкторуите ќе бараат нејзина примена и кај сите други пациенти со ризик.

,,Терапијата ќе биде релевантна , барем така сметаме , за секоја возрасна личност со ризик од срцев удар. Сакаме нејзина примена не само за луѓе кои млади имале срцев удар поради генетски предиспозиции, туку и за широк спектар на срцеви удари.“ , изјави кардиологот и генетичар , кој раководи со тимот од Харвард, Секар Катиресан.

Се проценува дека годишно од срцев удар умираат над 18 милиони луѓе.

притисни ентер