Најскапата Лада е пуштена во продажба (ВИДЕО)

Автомобилот Лада со години е предмет на исмевање, но поедини модели може да им конкурираат и на западните.

Таков е и моделот Веста , а најдобра варијанта е моделот Спорт. Привлечноста не може да му се оспори , било надворешно или според внатрепната опременост.

Со речиси 200 нови делови , спортската Веста доаѓа со клима , темпомат , аудио систем и греење на предните седишта.

Има дури и камера за возење наназад , мултимедија и греење на предното стакло , а со последните три додатоци ја прават Веста за 600 евра поскапа од основната цена од 14 000 евра.

Моторот е 1.8 бензински со 145 Кс , со кој Веста стигнува од 0-100км/час за помалку од 10 секунди со максимални 200 км/час.  

Essex наградна игра

Бидете дел од најбрзите 150 учесници оваа недела, почнувајќи од 21.08, и добијте Essex Multi 2,25kg.

Essex ве наградува!

Се што треба да направите e следното:

*Станете фан на Фејсбук страната на Essex MK

*Пополнете го Cool Квизот

*Споделете го вашиот резултат колку сте Cool самоуверени на Социјалните мрежи

Бидете дел од најбрзите 150 учесници оваа недела, почнувајќи од 21.08, и добијте Essex Multi 2,25kg.

Се воведуваат повратни вендинг машини за пластични шишиња и лименки

Со помош на Фондот за иновации и технолошки развој, „Пакомак" стана првата македонска компанија што го воведува светскиот тренд во рециклирањето – повратни вендинг машини за пластични шишиња и лименки.

Целта на поставувањето на повратните вендинг машини (ПВМ) е да се мотивираат граѓаните што поефикасно и побрзо да се вклучат во процесот на селективно одложување отпад. Со самото учество во процесот ќе бидат соодветно наградени со т.н „зелени поени” кои може да ги користат за плаќање производи и јавни услуги (на пр. комунални такси, билети за јавен превоз, паркинг и сл.)

На почеток, „Пакомак" ќе постави машини во неколку општини низ земјата, а долгорочниот план опфаќа поставување машини на целата територија на државата. Проектот е наменет за сите граѓани, без разлика на возраста и социјалниот статус, а и системот на награди е приспособен за сите групи во општеството. Првиот прототип се очекува во првата половина на 2020 година.

Иако работи на истиот принцип како стандардните вендинг машини (се стават пари, се добива производ), поради обратниот процес (се става производ, се враќаат пари) таа се нарекува „повратна вендинг машина". Она што започна како експеримент во 70-тите години на минатиот век во Норвешка, денеска е многу успешен глобален проект кој на еден едноставен начин ја одржува нашата планета почиста, истовремено поттикнувајќи ги луѓето да рециклираат отпад./MИА

Три до пет проценти од децата во училиште се хиперактивни

„Нема внимание ниту во училиште, ниту во игра, знае да стане агресивно без никаква причина. “

„Заминавме на преглед ни рекоа дека има аутизам, но подоцна дознавме дека е состојба на АДХД или состојба на нарушување на вниманието или хиперактивно однесување“, ова е исповед на родител, чие дете има АДХД. Три до пет проценти кај децата во училиштата се со оваа состојба, многу почеста е кај момичињата, објаснува професорот по дефектологија Владимир Трајковски. За дефектолозите се уште многу малку се алармира за оваа состојба во училиштата и од страна на родителите, се препишува на состојбата дека едноставно детето е немирно, а тоа не е така. Многу често се испреплетува заедно и со состојбата на аутизам.

Разликата кај оваа состојба и кај аутизмот е што навремените вежби, дури и потребна терапија може да го намали целиот процес на хиперактивност и во натамошниот живот.

Професорот со совет дека во училиштата со стратот на секоја учебна година потребни се стратегии за вработување на стручен кадар за овие деца, бидејќи се оставени на товар на наставниците.

притисни ентер