Меѓународна научна манифестација „Македонистички денови во МАНУ“

Меѓународна научна манифестација „Македонистички денови во МАНУ“ се одржува денеска и утре во Скопје.

Во организација на Истражувачкиот центар за ареална лингвистика (ИЦАЛ) и Македонската академија на науките и уметностите. Учествуваат проминентни македонисти и слависти од многу земји во светот.

- Овој тип настани се извонредно значајни бидејќи придонесуваат за научна обработка на македонскиот јазик, за негово систематско проучување и негова меѓународна афирмација. Во програмата на МАНУ посебно место е обезбедено на научната обработка на македонскиот јазик. Значајно внимание ќе се посвети на придонесот на нашиот познат лингвист, македонист, славист, академик Божо Видоески, рече претседателот на МАНУ, Таки Фити.

Отец Јован Таковски, професор во пензија на Богословскиот факултет - Скопје рече дека на неговите студенти им нагласува дека тие мора да се обидуваат како идни свештенослужители, наставници, професори во практиката да се служат со литературниот македонски јазик.

- Македонскиот современ јазик води потекло од старо македонскиот, старословенскиот јазик. Нашиот современ јазик е наследник на јазикот на светите браќа Кирил и Методиј кои првите службени книги ги пишувале, ги преведувале на јазикот на Македонците од околината на Солун. Со текот на времето јазикот еволуирал. Тогаш јазикот имал падежи кои го голем дел исчезнале, но сепак се задржале падежни форми особено од личните заменки. Се потфрла во употребата на предметните форми на личната заменка особено за женски род. Таму каде треба да се употребува акузатив, се употребува датив - наместо „ја видов неа“, се употребува „ја видов нејзе“..., рече Таковски.

Во рамки на манифестацијата беше презентиран и новиот интернет портал Дигитални ресурси на македонскиот јазик, кој содржи над 50 дигитализирани стари книги, граматики на македонскиот јазик, монографии, споредбени студии, база на ресурси за македонски електронски корпус, како и повеќе од 4.000 страници дигитализиран дијалектен материјал од целата јазична територија на Македонија.

Манифестацијата продолжува и утре кога ќе се одржи меѓународната научна конференција „Динамиката на македонскиот јазик“, посветена на анализата на динамичниот карактер на македонскиот јазик и неговата специфична структура. Професорот Мотоки Номачи од Универзитетот во Хокаидо, Јапонија првпат ќе го претстави ракописот на необјавената „Граматика на македонскиот јазик“ од акад. Самуил Б. Бернштејн, која е напишана во 1947 година и повеќе од 70 години се сметаше за загубена. 

,,Летав 30 метри” – фудбалер неповреден во падот од надвозникот кај Џенова

Поранешниот голман на Каљари Давиде Капело , раскажува како го преживеал падот од надвозникот . За сега во несреќата загинаа најмалку 35 лица.

Најголем број од загинатите се најдени во нивните автомобили . Спасувачите се уште наоѓаат тела , а од автомобил извлекле и четворица преживеани . Целата област околу надвозникот на автопатот А10  е евакуирана , зашто се стравува дека од силното невреме може да падне уште некој надвозник.

Поранешниот голман на Каљари раскажува како останал живе и без ниедна гребнатина , кога возејќи , се урнал надвозникот.

Капело раскажува дека паднал од 30 метри височина и автомобилот застанал врз урнатините. Нема ниту една гребнатинка и вели дека само чудо го спасило.

Во моментот на несреќата на надвозникот имало 30 до 35 автомобили и три камиони . Акцијата за спасување на луѓето од смачканите возила продолжува.

Десет жени загинаа во пожар во дом за стари лица

Во пожар , во кој целосно изгоре дом за стари лица во Чиле , загинаа најмалку десет жени.

Најмалку десет жртви однесе пожарот во дом за стари лица во градот Санта Марта на југот на Чиле. Пожарот избил рано утрината во домот за стари на 520 километри јужно од главниот град Сантјаго.

Само три жени се спасиле од огнот, во двете соби каде избил пожарот . Во времето на несреќата , во домот имало 42 стари лица. Не се познати причините за избувнување на пожарот.

Во домот била најдена печка на дрва , од каде се претпоставува дека се проширил огнот , иако сведоците тврдат дека имало експлозија што би значело дека имало струен удар .

Почнува постапката за избор на универзален снабдувач со електрична енергија

Владата ја почнува постапката за избор на универзален снабдувач со електрична енергија. Одлуката е донесена на денешната владина седница, а надлежните министерства се задолжени да номинираат членови во Комисијата за спроведување на постапката.

Канцеларијата на претседателот на Владата, Кабинетот на вицепремиерот за економски прашања и Министерството за економија треба да предложат по еден член и заменик-член во Комисијата за спроведување на постапката за избор на универзален снабдувач, а во рок од три дена по еден член и негов заменик треба да номминираат и Регулаторната комисија за енергетика и МАНУ.  

Комисијата е должна во рок од 14 дена до Владата да го достави јавниот повик и тендерската документација.

- Заради остварувањето на правото на сите домаќинства и мали потрошувачи да се снабдуваат со електрична енергија со утврден квалитет по разумни, јасно споредливи, транспарентни и недискриминаторни цени, Владата на Република Македонија избира универзален снабдувач кој истовремено ќе ја врши и дејноста снабдување во краен случај. Целта на оваа постапка е остварувањето на правото на домаќинствата и малите потрошувачи на универзална услуга во снабдувањето со електрична енергија, односно да бидат снабдувани од универзалниот снабдувач во согласност со обврските утврдени со Законот за енергетика и правилата за снабдување, појаснуваат од Владата.

Универзалниот снабдувач ќе биде задолжен да ги снабдува по гарантирана цена потрошувачите што нема да излезат на слободниот пазар.

притисни ентер