ОМД против новиот закон за јазици во Македонија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) е против предложениот Закон за јазици, кој го оценува како неуставен, поделбен, и води подалеку од веќе длабокиот недостаток на Охридскиот рамковен договор од 2001 година, и има за цел кодифицирање на албанскиот јазик како официјален јазик во целата Република Македонија.
- Наместо да ги обединува луѓето во Македонија, овој закон служи единствено за понатамошна поделба на Македонија по етничка линија, што е сосема спротивно од тоа што македонскиот народ го посакува, целите на мирот на неговата влада со своите соседи и стабилноста во целиот регион. Наместо да се поделат во етнички енклави, Македонците од сите средини треба да останат обединети под единствен службен јазик - македонскиот јазик, се вели во соопштението на ОМД.

Од ОМД посочуваат дека целосно го поддржува обезбедување на основни човекови права на малцинските групи да зборуваат на својот јазик и веруваат дека албанското малцинство во Македонија веќе ужива такво право и посакува слични основни човекови права да им бидат доделени на Македонците во соседните земји. 

Влада: Предложените за претседател и членови на РКЕ се избрани на јавен оглас

Регулаторна комисија за енергетика ќе добие нов претседател.

Владата го предложи Марко Бислимовски да ја предводи главната функција на ова регулаторно тело.

Бислимовски и досега работеше во комисијата како советник и во јавноста важи за професионалец во енергетската област. Од владата уверуваат дека ќе таков ќе биде и како претседател.

Освен Бислимовски, Владата како комисионери ги предлага Наташа Вељановска, Атанаско Тунески и Куштрим Рамадани, исто, досегашен член на Комисијата

Надлежностите и независноста на Регулаторна беа жестока тема на расправа при донесувањето на Законот за енергетика. Опозицијата обвинуваше дека Владата ја нарушува независноста на ова тело, а власта тврдеше дека наместо професионалци со комисијата раководат партиски кадри.

Познавачите на проблематика, оценуваат дека сепак тешка ќе биде битката за независност на РКЕ.

Прв човек на Регулаторна од 2009тата до сега беше Димитар Петров, кој често беше обвинуван поради неговата партиската припадност.

Платите на членовите на Регулаторна комисија се движат околу 1 500 евра.

Мандатот на претседателот и членовите е 5 години со право на реизбор.

Нова пречистителна станица за третман на отпадни води во Кичево

Општина Кичево доби нова пречистителна станица за третман на отпадни води изградена со европски пари.

Со тоа трајно се решава проблемот со отпадните води во општината и се подигнуваат стандардите за заштита на животната средина.

Пречистителната станица е со инсталиран капацитет за 48.000 жители.

Реализацијата на проектот вклучува и изградба на колектор и пристапен пат. Вкупната вредност изнесува 8,3 милиони евра.

притисни ентер