Гранските синдикати со поддршка за раководството на ССМ

Тринаесет здружени синдикати во ССМ изразија поддршка за раководството на ССМ, за претседателот на ССМ д-р Живко Митревски и секретарот на Советот Методија Димески .
Од името на 50 000 членови кои ги застапуваат овие 13 грански синдикати  никогаш не била одржана седница на советот на ССМ согласно со статутот и деловникот за работа на советот на ССМ со која се извршила промена на претседателот и секретарот на советот на ССМ. Истакнуваме и потврдуваме дека е фалсификувана документацијата за наводна промена на раководството и потврдуваме дека согласно член 9 т.2 алинеа 2 од статутот на ССМ, претседателството на ССМ никогаш не разгледувало предлог за промена на претседател на ССМ ниту пак согласно член 9 т.2 алинеа 6 од статутот на ССМ претседателството не утврдило дневен ред за совет за да се разгледува промена на раководството на ССМ, велат од гранските синдикати.
Од таму велат дека 13 грански синдикати и 50 000 членови потврдуваат дека ваква седница на советот не била никогаш свикана потврдуваат дека согласно член 4 ст.2 никогаш немало поднесена писмена иницијатива со образложени до советот на ССМ за промена ниту пак ваква иницијатива била предходно разгледувана од страна на претседателството и од страна на синдикатите.
-Тринаесет грански синдикати и 50 000 членство потврдуваат дека никој од делегатите кои согласно член 12 ст.2 од деловникот за работа на советот не пренел заклучоци и одлуки на 13 грански синдикати за промена на раководството на ССМ.13 Грански синдикати и 50 000 членство потврдуваат дека раководството на ССМ и претседателот на ССМ согласно член 7.т.4 алинеа 6 го избра претседателот на ССМ на 19 Конгрес одржан на 21 5 2015 врз основа на одлука бр. 0201-406/5 донесена на 19 конгрес одржан на посочениот датум.13 грански синдикати потврдуваат дека никогаш не била одржана ваква седница на советот на ССМ согласно статутот на ССМ и деловникот за работа, а заради фалсификувањето на исправите, советот на ССМ на својата 5 седница одржана на 28.12.2016 година донесе Одлука со која се исклучени синдикатите на СИЕР,СТУКОЗ, АГРО и УПОЗ, кои правеле обид за насилна промена, фалсификувале документи, а истовремено и донеле одлука со која сите противстатутарни дејствија се прогласени за ништовни од страна на лажно одржаниот совет и е потврден легитимитетот на донесената одлука на 19 конгрес за претседателот на ССМ да биде избран д-р Живко Митрески и донесената Одлука на Совет за избор на Методија Димески за секретар на Советот на ССМ, велат од таму.

Заев: Утре нова лидерска, однесувањето на Мицкоски неодговорно

Заев соопшти дека за утре во 12 часот е закажана уште една лидерска средба во помал состав на која, како што истакна, Мицкоски ќе може да се изјасни дали е за НАТО и ЕУ, како и дали е за тоа граѓаните да одлучуваат за иднината на Македонија.

 Сите што останавме на лидерската средба сме за успешен референдум, а однесувањето на Мицкоски демонстрирано во име на ВМРО-ДПМНЕ е несериозно, неодгороно и навредливо кон сите политички субјејктки и граѓаните на Македонија, рече вечерва премиерот и лидер на СДСМ Зоран Заев по лидерската средба во клубот на пратениците.

Заев соопшти дека за утре во 12 часот е закажана уште една лидерска средба во помал состав на која, како што истакна, Мицкоски ќе може да се изјасни дали е за НАТО и ЕУ, како и дали е за тоа граѓаните да одлучуваат за иднината на Македонија.

- Ако Мицкоски е за НАТО и ЕУ требаше да седи со сите лидери тука и да носи одлуки за иднината на државата, но одлучи да избега од ова историски најважно прашање за македонската иднина, потенцира Заев. 

Утре без струја делови од Центар и Сарај

Дел од општините Центар и Сарај утре претпладне ќе остана без струја поради технички зафати во дистрибутивната мрежа, соопшти РЦУК.

Корисниците од улиците „Киро Гавриловски“ и „Славе Деловски“, како и од дел од „Елисие Поповски Марко“ во Центар нема да имаат електрична енергија од 08:30 до 14:30 часот, додека корисниците од Општиската зграда и дел од улицата „1“ во село Сарај нема да имаат струја од 09:00 до 14:00 часот. 

Изгоре возило кај Манастирец, повредени нема

 Изгоре возило кај селото Манастирец, Росоманско, повредени нема.

Пожарот го гаснеше екипа од Територијалната противпожарна единица од Кавадарци. Конандирот Илчо Богевски потврди за МИА дека се зголемува бројот на пожари во Кавадарци и Росоман.

На местото на несреќата пристигна и Итна медицинска помош. 

притисни ентер