Во тетовско од украдени гулаби заработуваат милиони

Во тетовско оваа година се пријавени над дваесет кражби на гулаби, а вредноста на украдените птици е проценета на околу 1 милион денари - информираат медиумите.


Крадците најмногу се интересираат за гулабите од расите „дунек“ и „масарка“. Врвни примероци од овие раси на пазарот можат да достигнат цена и од над 1.000 евра за примерок. Голем дел, пред се, од висококвалитетни гулаби, завршува во околните земји, неофицијални сознанија има и тетовската полиција, но досега нема случај на откривање на крадците.


притисни ентер