Жена од Данска не купува- храната ја наоѓа во контејнери: Лани потрошив 100 евра во продавници - Канал 5

Жена од Данска не купува- храната ја наоѓа во контејнери: Лани потрошив 100 евра во продавници

Софи-Јуел Андерсон, 30-годишната жена од Данска, стекна популарност на Инстаграм поради нејзиниот необичен начин на живот.

Жена од Данска не купува- храната ја наоѓа во контејнери: Лани потрошив 100 евра во продавници

Имено, таа не ја купува својата храна во продавници, туку во контејнери за ѓубре.

Тоа е тренд наречен „нуркање во контејнер“, во кој луѓето пребаруваат низ контејнерите за работи што вредат нешто или што сè уште можат да се искористат. Во случајот на Софи, таа заработува со пребарување низ контејнерите и ги објавува своите наоди на Инстаграм и ТикТок.

„Не сум купила храна четири години. Немам потреба кога наоѓам сè во контејнер. Во 2024 година потрошив само 100 евра во супермаркет, главно на работи како тоалетна хартија и сапун за садови. Парите што ги заштедував ги користам на патување и посета на пријатели ширум светот“, изјави Софи за New York Post.

Софи, која работи како менаџер во ресторан, првпат се обидела да нурка во контејнер во 2020 година додека живеела во Австралија. Таму, таа и еден пријател истражиле некои контејнери до супермаркетот и биле воодушевени кога откриле дека може да набави доволно намирници за цела недела.

@dumpsterdivingwsoff So much UNPACKED food, I can't actually believe I found all this in the dumpster... I will be sharing more videos of this insane dive. This is just a tiny bit of what I found.. #dumpsterfinds #dumpsterdivingwsoff #insane #foodwastetip #dumpsterdiving #unpackedfood #fightfoodwaste #bekæmpmadspild #savingfood #denmark #nighttimeadventures #donatedontdump ♬ SNAP - High and Fast - Rosa Linn

„За мене тоа беше како лов на богатство. Брзо сфатив дека има толку многу добра храна во контејнерите што не морав ни да одам до продавница. Немам распоред за тоа - одам неколку пати неделно или на секои две недели секогаш наоѓам толку многу. Мојот фрижидер е секогаш полн“, опишала таа.

@dumpsterdivingwsoff Throwback to this find.. I'm still speechless to this day. I was literally lost for words and didn't know what to do when I saw this 😳 #dumpsterdivingwsoff #mountainoffood #savethefood #dumpstershopping #whatthefuck #wtf #speechless ♬ original sound - Dumpster diving with Sofie

Својата наклонетост кон овој необичен начин на живот ја пренела и на своето семејство. Не само што често им подготвува оброци користејќи состојки кои ги нашла во контејнери, туку за време на празниците сите заедно одат на „лов“. „Знаат дека храната е вкусна и дека на гостите никогаш не би им приготвила нешто што не би го јадела самата“, заклучила 30-годишната Софи.

Муцунски се сретна со министерката за надворешни работи на Шведска, Мариа Малмер Стенергард

Во рамки на посетата на Стокхолм, министерот за надворешни работи Тимчо Муцунски оствари средба со својот домаќин, министерката за надворешни работи на Кралството Шведска, Мариа Малмер Стенергард.

Муцунски се сретна со министерката за надворешни работи на Шведска, Мариа Малмер Стенергард

На средбата се разговараше за повеќе теми, вклучително и билатералните односи и можностите за продлабочување на соработката во различни области, со акцент на трговската и економската соработка, евроинтегративниот процес на државата, како и за актуелни регионални, европски и глобални прашања. Министерот Муцунски го потврди силното партнерство и пријателските односи меѓу двете земји, изразувајќи благодарност што Шведска е силен политички и билатерален партнер. Тој упати искрена благодарност за поддршката во евроинтеграцискиот процес на државата, како и до државата и шведскиот народ за брзата и одлучна реакција по пожарот во Кочани, кога дел од пациентите беа лекувани во Стокхолм.

Тој информираше и за реформските процеси во земјата, со посебен акцент на Планот за раст, реформата на правосудниот систем и имплементацијата на европските стандарди. Од страна на министерката Стенергард беше потврдена поддршката за македонската интеграција и принципиелната определба на Шведска за континуитет во политиката на проширување.

Министрите разменија мислења и за актуелните геополитички состојби во Европа и регионот на Западен Балкан. Во оваа насока, министерот Муцунски нагласи дека Република Северна Македонија ќе продолжи да биде фактор што промовира добронамерен ангажман, стабилност, добрососедски односи, отворен дијалог и активна регионална соработка.

Во рамки на посетата, министерот Муцунски оствари и средба со вториот заменик-претседател на шведскиот парламент – Риксдаг, Јулија Кронлиф. На средбата присуствуваше и Јусуф Ајдин, член на Комисијата за надворешни работи. Се разговараше за улогата на парламентарната дипломатија и беше изразено заедничко задоволство од од парламентарната соработка во повеќе области, како и од успешната реализација на проектот за демократски развој меѓу парламентите, кој веќе четири години придонесува за унапредување на соработката и размена на добри практики.

Министерот ги информираше соговорниците за најновите аспекти од евроинтегративниот процес и ја истакна важната улога на Шведска како принципиелен поддржувач на проширувањето на ЕУ. Се разговараше и за безбедносната ситуација во Европа, при што беше подвлечена потребата од понатамошна поддршка за Украина и напори за постигнување траен и праведен мир, соопштуваат од Министерството.

Кефалојани за законот за кампери и приколки: Она што важи во цела Европа, сега важи и во Грција

Можеш да застанеш да купиш нешто, да одиш на плажа, но не и да преноќиш каде што сакаш, ова е нешто што се подразбира, правилата што важат во цела Европа, сега важат и во Грција и велиме „не“ за злоупотребата на јавниот простор.

Кефалојани за законот за кампери и приколки: Она што важи во цела Европа, сега важи и во Грција

Можеш да застанеш да купиш нешто, да одиш на плажа, но не и да преноќиш каде што сакаш, ова е нешто што се подразбира, правилата што важат во цела Европа, сега важат и во Грција и велиме „не“ за злоупотребата на јавниот простор, истакна министерката за туризам на Грција Олга Кефалојани во интервју за државната телевизија ЕРТ, говорејќи за измените во законот што се однесуваат на паркирање приколки, полуприколки и кампери, тема за која постоеја реакции во земјата, јави дописничката на МИА од Атина.

Кефалојани објасни дека законот „што става крај на беззаконието“ беше изгласан во јануари, а не пред почетокот на туристичката сезона, нагласи дека имаше дискусија во Парламентот и доби зелено светло и од опозициските партии.

Паралелно посочи дека веќе 50 години во земјата постои рамка за тоа како функционира системот со камперите и приколките, објаснувајќи дека не беше направена некоја промена во однос на ова, туку беше разјаснето каде е дозволено паркирање на овие возила.

- Министерството со овој закон става крај на беззаконието, бидејќи не може на некои да им се дозволува опсада на јавниот простор. Не може државата да не се грижи, да не постои ограничување на слободата на жителите и посетителите, не може државата да не го штити јавниот интерес, јавниот простор, природното богатство на земјата, рече Кефалојани.

Додаде дека за паркирањето на камперите и камп приколките важи она што е предвидено со Законот за безбедност во сообраќајот, а се осврна и на туристите од странство, кои Грција ја посетуваат со приколки.

- Она што важи во нивните земји важи и тука. Не разбирам зошто во Грција некој би можел да оди на плажа, во шума или на археолошко наоѓалиште. Не сфаќам зошто некои треба да имаат поголеми права во однос на јавниот простор. Јавниот простор е за сите, посочи министерката.

Како што објави МИА пред десет дена, со конкретниот закон изгласан во јануари е забрането поставување шатори и паркирање приколки, полуприколки и кампери на археолошки локалитети, крајбрежни делови, плажи, на рабови на јавни шуми и општо на јавни површини, а за прекршувањето предвидена е казна затвор до три месеци или парична казна од 300 евра по лице или по шатор или по превозно средство.

Конкретната тема во Грција се актуализираше откако на Пелопонез тројца кампери добиле казната од 300 евра за непрописно паркирање на бесплатен јавен општински паркинг на кој, според медиумите, немало никаква ознака со која се забранува паркирање на кампери во оваа област.

Неколку дена подоцна следеше и реакција од Министерство за туризам на Грција, од каде што преку соопштение објаснија дека „граѓаните/посетителите со кампери можат да паркираат во организирани кампови, односно во бизниси кои работат легално и ги исполнуваат сите хигиенски и безбедносни стандарди за посетителите и, генерално, законските урбанистички и еколошки стандарди, со што се става крај на злоупотребувачкото окупирање на шумите, плажите, археолошките локалитети и, генерално, на просторите за јавна употреба од кампери и приколки“.

Објаснија дека паркирањето на кампер возилата и приколките е регулирано со Законот за безбедност во сообраќајот според кој во населени места, паркирањето на приколки, каравани и чамци е забрането повеќе од 24 последователни часа и дека „можат да се паркираат во соодветни оградени области одредени од надлежните општини или заедници“.

Руските научници прават месо со помош на 3Д печатач

Руски научници развија начин за производство на месо со помош на 3Д печатач.

Руските научници прават месо со помош на 3Д печатач

Ова ќе овозможи не само создавање вештачко месо без колење животни, туку и програмирање на составот за, на пример, да се добие производ со помала количина на маснотии.

Според експертите од Донскиот државен технички универзитет (ДСТУ), ова ќе бара дополнителни научни истражувања во областа на производственото инженерство, објави РИА Новости.

Резултатите од истражувањето на руските научници беа објавени во списанието „Frontiers in Bioscience - Landmark“.

Според експертите на Обединетите нации, населението на Земјата ќе достигне речиси 10 милијарди луѓе до 2050 година. За да се нахрани тој број луѓе, потребно е да се промени начинот на производство на храна. Еден начин да се направи ова е со одгледување висококвалитетни протеини и печатење месо, пренесува РИА Новости.

За печатење на вештачко месо, клетките се земаат од животно-донатор преку биопсија, а потоа се множат под поволни услови, создавајќи клеточна култура. Од овој материјал е можно да се испечати тродимензионален производ кој ќе има вкус многу сличен на месо, објави Универзитетот.

Био-печатењето на месо е веќе присутно низ целиот свет. Првиот тест на лабораториски одгледуван говедски бургер беше организиран на 5 август 2013 година, а од 2020 година, месо од епрувета се продава во Сингапур и Израел.

притисни ентер